5 białych produktów, które powinnaś jeść częściej
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCzęsto słyszymy, jak ważne jest spożywanie kolorowych produktów. Jednak ich barwa jest tylko jednym z wyznaczników składników odżywczych. Białe jedzenie może być tak korzystne dla organizmu jak żółte, zielone czy czerwone. Dowiedz się, dlaczego warto spożywać białe produkty i które wybrać.
Ten artykuł ma 4 strony:
Ziemniaki
Wiele białych warzyw zawiera składniki, których najbardziej brakuje w naszej diecie, a mianowicie magnez, potas i błonnik. Dwa ostatnie znajdziesz choćby w ziemniakach. Warzywo średniej wielkości, upieczone w skórce, dostarcza jedynie 163 kcal oraz aż 941 mg potasu i 3,6 g błonnika. Do tego, zaopatruje organizm w witaminy C i B6, a także jakościowe białko (w mniejszej ilości).
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze