Ma艂o atrakcyjne, ale bardzo zdrowe warzywa
5. Buraki
Chocia偶 nie wygl膮daj膮 zbyt atrakcyjnie, buraki s膮 bardzo korzystne dla zdrowia. Zawieraj膮 偶elazo, b艂onnik i witamin臋 C. Dzi臋ki tak bogatemu sk艂adowi, pomagaj膮 one zapobiega膰 nowotworom, obni偶aj膮 poziom z艂ego cholesterolu i podnosz膮 poziom cholesterolu dobrego.
4. Szpinak
Warzywo to jest znienawidzone przez dzieci, jednak niezb臋dne w ich diecie, w szczeg贸lno艣ci ze wzgl臋du na wysok膮 zawarto艣膰 偶elaza i wapnia. Do tego, szpinak dostarcza witamin C, E, K, witamin z grupy B oraz przeciwutleniaczy. Z licznych bada艅 wynika, 偶e warzywo to op贸藕nia proces utraty pami臋ci i zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera.
3. Dynia
Jest ona bogatym 藕r贸d艂em b艂onnika i beta-karotenu. Specjali艣ci podaj膮, 偶e dynia poprawia funkcje uk艂adu odporno艣ciowego i zmniejsza ryzyko nowotwor贸w oraz chor贸b serca. Przy u偶yciu tego warzywa mo偶na przyrz膮dzi膰 pyszn膮 zup臋 lub ciasto dyniowe.
2. Bak艂a偶an
Warzywo to jest bogatym 藕r贸d艂em b艂onnika i witamin z grupy B. Dostarcza silnych przeciwutleniaczy, kt贸re ochraniaj膮 lipidy w kom贸rkach m贸zgu, zapobiegaj膮 uszkodzeniom kom贸rkowym prowadz膮cym do nowotwor贸w i zmniejszaj膮 ryzyko reumatoidalnego zapalenia staw贸w.
1. Fasola
Chocia偶 nie jest to najpopularniejsze warzywo, jest ono bardzo zdrowe 鈥 przynosi organizmowi szereg korzy艣ci, obejmuj膮cych ochron臋 przed rakiem oraz chorobami serca i regulacj臋 poziomu cukru we krwi. Dodatkowo fasola pe艂na jest przeciwutleniaczy, bia艂ka i b艂onnika.
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze