Warzywa dla kobiety w ciąży
9. Dieta podczas ciąży
Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Warzywa są kluczową częścią codziennej diety. Mięso, jajka i ryby są dobrym źródłem białka i minerałów, ale zalety spożywania świeżych warzyw nie mogą być ignorowane. Oto warzywa, które kobieta w ciąży powinna jeść, aby dbać o zdrowie własne i dziecka.
8. Liściaste zielone warzywa
Warzywa te są najlepszym jedzeniem spożywanym podczas ciąży. Wybieraj szpinak, kozieradkę, sałatę i włącz je do diety. Warzywa te są świetnym źródłem folianu i wapnia oraz innych ważnych składników odżywczych, takich jak magnez, potas, błonnik i żelazo. Składniki odżywcze w nich zawarte chronią dziecko przed wadami, np. rozszczepem kręgosłupa.
7. Brokuły
Uwzględnij to warzywo w swojej diecie, aby czerpać podwójne korzyści z wapnia i folianu. To jednak nie wszystko. W brokułach jest też nieco błonnika, antyoksydantów, żelaza i innych składników odżywczych, które czynią z nich superwarzywo!
6. Słodkie ziemniaki
Są one bogate nie tylko w witaminę A, ale również potas oraz błonnik pokarmowy. Potas dobrze przygotowuje matkę na okres laktacji, a błonnik pomaga walczyć z zatwardzeniem, które jest częstym objawem podczas ciąży. Słodkie ziemniaki są też bogate w witaminę B6, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek u płodu oraz zapobiega nudnościom u matek.
5. Papryka
Owoce cytrusowe są świetnym źródłem witaminy C, ale warzywa wcale nie są gorsze. Papryka jest bogata w witaminę C, jedna sztuka zawiera 209 mg – 3 razy więcej niż jedna pomarańcza! Jedz paprykę w sałatkach i daniach głównych, a dostarczysz organizmowi odpowiednią ilość witaminy C oraz wspomożesz wchłanianie się żelaza.
4. Pomidory
To jedno z ulubionych warzyw – możesz dodawać je do sałatki lub jeść je same. Mają one dużo witaminy C, żelaza i zawierają antyoksydanty, które chronią komórki przed uszkodzeniem podczas ciąży.
3. Zielony groszek
Zielony groszek to skarbnica białka oraz witaminy K, która pomaga zachować zdrowie kości. Odpowiednia ilość protein natomiast pomaga w uczuciu zmęczenia podczas ciąży.
2. Awokado
Awokado bogate jest w błonnik, witaminę K, folian, potas i witaminę B6. Wspomaga ono rozwój mózgu i tkanki u dziecka.
1. Buraki
Warzywo to może oczyścić krew podczas ciąży oraz chronić rozwijające się dziecko przed wadami wrodzonymi. Buraki bogate są w kwas foliowy, witaminę C i żelazo, przez co pomagają usuwać toksyny z ciała i wspomagają wątrobę. To z kolei oznacza dobrze funkcjonujący układ trawienny oraz zdrową ciążę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze