Najzdrowsze owoce i warzywa

6. Korzystne dla zdrowia warzywa i owoceZapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby witaminowe. Zawarte w nich składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.
Zdjęcie kobiety / Shutterstock

6. Korzystne dla zdrowia warzywa i owoce
Zapewne wiesz, że warto w codziennej diecie znaleźć miejsce dla warzyw i owoców. Produkty te to istne bomby witaminowe. Zawarte w nich składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu w ciągu dnia.

5. Czerwona paprykaTo warzywo zawiera w sobie spore ilości witaminy C oraz A. Pierwsza z nich umożliwia zachowanie jędrnej skóry na długi czas. Uczestniczy ona bowiem w procesie syntezy naturalnego kolagenu. Z kolei witamina A zapobiega nadmiernej suchości skóry.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

5. Czerwona papryka
To warzywo zawiera w sobie spore ilości witaminy C oraz A. Pierwsza z nich umożliwia zachowanie jędrnej skóry na długi czas. Uczestniczy ona bowiem w procesie syntezy naturalnego kolagenu. Z kolei witamina A zapobiega nadmiernej suchości skóry.

4. DyniaSzklanka pokrojonej w kostkę dyni to jedynie 50 kalorii. Ilość ta dostarczy twojemu organizmowi cenne witaminy, takie jak A, C, B oraz E. Dynia zawiera również w sobie pokaźną ilość błonnika, który reguluje rytm wypróżnień.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

4. Dynia
Szklanka pokrojonej w kostkę dyni to jedynie 50 kalorii. Ilość ta dostarczy twojemu organizmowi cenne witaminy, takie jak A, C, B oraz E. Dynia zawiera również w sobie pokaźną ilość błonnika, który reguluje rytm wypróżnień.

3. RzeżuchaTa popularnie wykorzystywana w czasie Wielkanocy roślina ma niezwykle charakterystyczny, gorzki i pieprzowy smak. Obfituje ona w witaminę D, która może uchronić organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Co więcej, zawiera ona również wapń, który jest niezbędny dla zachowania mocnych kości.
Zdjęcie autorstwa stux / CC BY

3. Rzeżucha
Ta popularnie wykorzystywana w czasie Wielkanocy roślina ma niezwykle charakterystyczny, gorzki i pieprzowy smak. Obfituje ona w witaminę D, która może uchronić organizm przed niektórymi chorobami nowotworowymi. Co więcej, zawiera ona również wapń, który jest niezbędny dla zachowania mocnych kości.

2. Natka pietruszkiNatka pietruszki to bogate źródło witamin, takich jak A, C oraz K. To istna bomba składników odżywczych. W jej składzie zawarty jest również potas, który reguluje ciśnienie krwi.
Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

2. Natka pietruszki
Natka pietruszki to bogate źródło witamin, takich jak A, C oraz K. To istna bomba składników odżywczych. W jej składzie zawarty jest również potas, który reguluje ciśnienie krwi.

1. CykoriaJeżeli do tej pory raczej nie przepadałaś za cykorią ze względu na jej gorzki smak, prawdopodobnie zmieni się to od dzisiaj. Kilka liści tej rośliny ma niewiele kalorii, a dostarcza organizmowi potężną dawkę witaminy C oraz K, a także wapnia, cynku i żelaza. To doskonała przekąska między posiłkami. Wystarczy podać ją w towarzystwie pysznego hummusu.
Zdjęcie autorstwa free photos & art / CC BY

1. Cykoria
Jeżeli do tej pory raczej nie przepadałaś za cykorią ze względu na jej gorzki smak, prawdopodobnie zmieni się to od dzisiaj. Kilka liści tej rośliny ma niewiele kalorii, a dostarcza organizmowi potężną dawkę witaminy C oraz K, a także wapnia, cynku i żelaza. To doskonała przekąska między posiłkami. Wystarczy podać ją w towarzystwie pysznego hummusu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Gwiazdy o zdrowym odżywianiu Polki nie leczą infekcji! Działanie czerwonej herbaty Czy potrafisz gotować zdrowo? Przełamać perfekcjonizm Kawa zwiększa ryzyko halucynacji Terapia przeklinaniem metodą na stresy 6 ćwiczeń na kształtne pośladki Czy od pigułek się tyje? Bieganie dla początkujących Zielone warzywa, które warto dodawać do koktajli Figa - najsłodszy i najzdrowszy kwiat świata