Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

9. Najlepszy sposób na zdrowieJeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek, zjedz też prosciutto. Uwielbiasz marchew? Jedz ją z kminkiem, a jeszcze bardziej ją pokochasz. Oto więcej przykładów na przyprawianie warzyw.
Zdjęcie autorstwa Masahiro Ihara / CC BY

9. Najlepszy sposób na zdrowie
Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek, zjedz też prosciutto. Uwielbiasz marchew? Jedz ją z kminkiem, a jeszcze bardziej ją pokochasz. Oto więcej przykładów na przyprawianie warzyw.

8. Groszek – prosciutto i miętaKrótko podsmaż 2 kubki świeżego lub mrożonego groszku na oliwie z oliwek, aż będą prawie miękkie. Zawijaj groszek ze świeżą posiekaną miętą w cienkie plastry prosciutto.
Zdjęcie autorstwa Kari Söderholm / CC BY

8. Groszek – prosciutto i mięta
Krótko podsmaż 2 kubki świeżego lub mrożonego groszku na oliwie z oliwek, aż będą prawie miękkie. Zawijaj groszek ze świeżą posiekaną miętą w cienkie plastry prosciutto.

7. Fasolka szparagowaPodsmażaj posiekaną cebulkę, 4 pokrojone w kostkę pomidory i 2 ząbki czosnku w oliwie z oliwek, aż uzyskasz jednolitą miękką masę. Dodaj do tego około kilograma zielonej fasolki szparagowej i gotuj, aż będzie miękka.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Fasolka szparagowa
Podsmażaj posiekaną cebulkę, 4 pokrojone w kostkę pomidory i 2 ząbki czosnku w oliwie z oliwek, aż uzyskasz jednolitą miękką masę. Dodaj do tego około kilograma zielonej fasolki szparagowej i gotuj, aż będzie miękka.

6. Marchew – ziarna kminkuGotuj 1⁄2 kubka kawałków marchewki z dodatkiem 1 kubka wody i 1 kubka soku pomarańczowego. Dodaj do tego 1 ząbek czosnku i 1⁄2 łyżeczki nasion kminku i gotuj, aż płyn zgęstnieje, a na koniec dodaj łyżkę masła.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

6. Marchew – ziarna kminku
Gotuj 1⁄2 kubka kawałków marchewki z dodatkiem 1 kubka wody i 1 kubka soku pomarańczowego. Dodaj do tego 1 ząbek czosnku i 1⁄2 łyżeczki nasion kminku i gotuj, aż płyn zgęstnieje, a na koniec dodaj łyżkę masła.

5. Cukinia – sok z cytrynyZa pomocą obieraczki wytnij wstążki z dużej cukinii. Umieść je w misce i wymieszaj z sokiem z 1⁄2 cytryny, 3-4 liśćmi bazylii pokrojonymi w cienkie paski i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj nieco soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu i kawałki czerwonej papryki do smaku.
Zdjęcie autorstwa Jeremy Keith / CC BY

5. Cukinia – sok z cytryny
Za pomocą obieraczki wytnij wstążki z dużej cukinii. Umieść je w misce i wymieszaj z sokiem z 1⁄2 cytryny, 3-4 liśćmi bazylii pokrojonymi w cienkie paski i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj nieco soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu i kawałki czerwonej papryki do smaku.

4. Szpinak – gałka muszkatołowaPołącz 1 kubek śmietanki z 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Podsmażaj mieszankę na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy. Do tego dodaj 2 opakowania szpinaku i krótko podsmażaj.
Zdjęcie autorstwa Robin / CC BY

4. Szpinak – gałka muszkatołowa
Połącz 1 kubek śmietanki z 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Podsmażaj mieszankę na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy. Do tego dodaj 2 opakowania szpinaku i krótko podsmażaj.

3. Brokuł – brązowe masło i cytrynaBlanszuj brokuły w gotującej się wodzie i odcedź. Podgrzej masło na patelni i dodaj brokuły. Gotuj, aż lekko zbrązowieją i dodaj sok z cytryny. Na wierzch posyp brokuły orzechami. Brokuły warto również jeść z rybą, np. z łososiem.
Zdjęcie autorstwa jules / CC BY

3. Brokuł – brązowe masło i cytryna
Blanszuj brokuły w gotującej się wodzie i odcedź. Podgrzej masło na patelni i dodaj brokuły. Gotuj, aż lekko zbrązowieją i dodaj sok z cytryny. Na wierzch posyp brokuły orzechami. Brokuły warto również jeść z rybą, np. z łososiem.

2. Kalafior – curry w proszkuKalafior podziel na kawałki i obtocz w oleju oraz 1 łyżce curry w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie.
Zdjęcie autorstwa Horia Varlan / CC BY

2. Kalafior – curry w proszku
Kalafior podziel na kawałki i obtocz w oleju oraz 1 łyżce curry w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie.

1. Kukurydza – majonezKolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj przez kolejnych 5-10 minut, dopóki kukurydza nieco się nie zarumieni. Kolby posmaruj majonezem i wyciśniętym nieco sokiem z limonki. Na wierzch dodaj nieco przyprawy chili i startego parmezanu.
Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

1. Kukurydza – majonez
Kolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj przez kolejnych 5-10 minut, dopóki kukurydza nieco się nie zarumieni. Kolby posmaruj majonezem i wyciśniętym nieco sokiem z limonki. Na wierzch dodaj nieco przyprawy chili i startego parmezanu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Mało znane źródła zanieczyszczeń powietrza w domu Ryzykowna moda na operacje plastyczne Peeling, czyli sposób na gładką skórę Depilacja pach - całoroczny obowiązek Metabolizm na wysokim poziomie Od kapusty będziesz... Królewny nie chrapią Ćwiczenia na ładny biust Sprawdź co może być przyczyną depresji Te chwasty są lepsze od lekarstw. Znajdziesz je za miastem Co na opryszczkę? Spalaj kalorie podczas sprzątania

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY