Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?
9. Najlepszy sposób na zdrowie
Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek, zjedz też prosciutto. Uwielbiasz marchew? Jedz ją z kminkiem, a jeszcze bardziej ją pokochasz. Oto więcej przykładów na przyprawianie warzyw.
8. Groszek – prosciutto i mięta
Krótko podsmaż 2 kubki świeżego lub mrożonego groszku na oliwie z oliwek, aż będą prawie miękkie. Zawijaj groszek ze świeżą posiekaną miętą w cienkie plastry prosciutto.
7. Fasolka szparagowa
Podsmażaj posiekaną cebulkę, 4 pokrojone w kostkę pomidory i 2 ząbki czosnku w oliwie z oliwek, aż uzyskasz jednolitą miękką masę. Dodaj do tego około kilograma zielonej fasolki szparagowej i gotuj, aż będzie miękka.
6. Marchew – ziarna kminku
Gotuj 1⁄2 kubka kawałków marchewki z dodatkiem 1 kubka wody i 1 kubka soku pomarańczowego. Dodaj do tego 1 ząbek czosnku i 1⁄2 łyżeczki nasion kminku i gotuj, aż płyn zgęstnieje, a na koniec dodaj łyżkę masła.
5. Cukinia – sok z cytryny
Za pomocą obieraczki wytnij wstążki z dużej cukinii. Umieść je w misce i wymieszaj z sokiem z 1⁄2 cytryny, 3-4 liśćmi bazylii pokrojonymi w cienkie paski i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj nieco soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu i kawałki czerwonej papryki do smaku.
4. Szpinak – gałka muszkatołowa
Połącz 1 kubek śmietanki z 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Podsmażaj mieszankę na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy. Do tego dodaj 2 opakowania szpinaku i krótko podsmażaj.
3. Brokuł – brązowe masło i cytryna
Blanszuj brokuły w gotującej się wodzie i odcedź. Podgrzej masło na patelni i dodaj brokuły. Gotuj, aż lekko zbrązowieją i dodaj sok z cytryny. Na wierzch posyp brokuły orzechami. Brokuły warto również jeść z rybą, np. z łososiem.
2. Kalafior – curry w proszku
Kalafior podziel na kawałki i obtocz w oleju oraz 1 łyżce curry w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie.
1. Kukurydza – majonez
Kolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj przez kolejnych 5-10 minut, dopóki kukurydza nieco się nie zarumieni. Kolby posmaruj majonezem i wyciśniętym nieco sokiem z limonki. Na wierzch dodaj nieco przyprawy chili i startego parmezanu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze