Jak sprawić, by warzywa smakowały lepiej?

9. Najlepszy sposób na zdrowieJeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek, zjedz też prosciutto. Uwielbiasz marchew? Jedz ją z kminkiem, a jeszcze bardziej ją pokochasz. Oto więcej przykładów na przyprawianie warzyw.
Zdjęcie autorstwa Masahiro Ihara / CC BY

9. Najlepszy sposób na zdrowie
Jeśli chcesz żyć zdrowo, należy jeść 7 porcji warzyw dziennie według najnowszych badań. Jak najlepiej spożywać większe ilości warzyw? Sprawić, aby smakowały wyśmienicie! Jeśli jesz groszek, zjedz też prosciutto. Uwielbiasz marchew? Jedz ją z kminkiem, a jeszcze bardziej ją pokochasz. Oto więcej przykładów na przyprawianie warzyw.

8. Groszek – prosciutto i miętaKrótko podsmaż 2 kubki świeżego lub mrożonego groszku na oliwie z oliwek, aż będą prawie miękkie. Zawijaj groszek ze świeżą posiekaną miętą w cienkie plastry prosciutto.
Zdjęcie autorstwa Kari Söderholm / CC BY

8. Groszek – prosciutto i mięta
Krótko podsmaż 2 kubki świeżego lub mrożonego groszku na oliwie z oliwek, aż będą prawie miękkie. Zawijaj groszek ze świeżą posiekaną miętą w cienkie plastry prosciutto.

7. Fasolka szparagowaPodsmażaj posiekaną cebulkę, 4 pokrojone w kostkę pomidory i 2 ząbki czosnku w oliwie z oliwek, aż uzyskasz jednolitą miękką masę. Dodaj do tego około kilograma zielonej fasolki szparagowej i gotuj, aż będzie miękka.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

7. Fasolka szparagowa
Podsmażaj posiekaną cebulkę, 4 pokrojone w kostkę pomidory i 2 ząbki czosnku w oliwie z oliwek, aż uzyskasz jednolitą miękką masę. Dodaj do tego około kilograma zielonej fasolki szparagowej i gotuj, aż będzie miękka.

6. Marchew – ziarna kminkuGotuj 1⁄2 kubka kawałków marchewki z dodatkiem 1 kubka wody i 1 kubka soku pomarańczowego. Dodaj do tego 1 ząbek czosnku i 1⁄2 łyżeczki nasion kminku i gotuj, aż płyn zgęstnieje, a na koniec dodaj łyżkę masła.
Zdjęcie autorstwa bykst / CC BY

6. Marchew – ziarna kminku
Gotuj 1⁄2 kubka kawałków marchewki z dodatkiem 1 kubka wody i 1 kubka soku pomarańczowego. Dodaj do tego 1 ząbek czosnku i 1⁄2 łyżeczki nasion kminku i gotuj, aż płyn zgęstnieje, a na koniec dodaj łyżkę masła.

5. Cukinia – sok z cytrynyZa pomocą obieraczki wytnij wstążki z dużej cukinii. Umieść je w misce i wymieszaj z sokiem z 1⁄2 cytryny, 3-4 liśćmi bazylii pokrojonymi w cienkie paski i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj nieco soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu i kawałki czerwonej papryki do smaku.
Zdjęcie autorstwa Jeremy Keith / CC BY

5. Cukinia – sok z cytryny
Za pomocą obieraczki wytnij wstążki z dużej cukinii. Umieść je w misce i wymieszaj z sokiem z 1⁄2 cytryny, 3-4 liśćmi bazylii pokrojonymi w cienkie paski i skrop oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj i dodaj nieco soli morskiej, świeżo zmielonego pieprzu i kawałki czerwonej papryki do smaku.

4. Szpinak – gałka muszkatołowaPołącz 1 kubek śmietanki z 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Podsmażaj mieszankę na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy. Do tego dodaj 2 opakowania szpinaku i krótko podsmażaj.
Zdjęcie autorstwa Robin / CC BY

4. Szpinak – gałka muszkatołowa
Połącz 1 kubek śmietanki z 1⁄4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3 ząbkami czosnku oraz solą i pieprzem. Podsmażaj mieszankę na wolnym ogniu, aż zredukuje się do połowy. Do tego dodaj 2 opakowania szpinaku i krótko podsmażaj.

3. Brokuł – brązowe masło i cytrynaBlanszuj brokuły w gotującej się wodzie i odcedź. Podgrzej masło na patelni i dodaj brokuły. Gotuj, aż lekko zbrązowieją i dodaj sok z cytryny. Na wierzch posyp brokuły orzechami. Brokuły warto również jeść z rybą, np. z łososiem.
Zdjęcie autorstwa jules / CC BY

3. Brokuł – brązowe masło i cytryna
Blanszuj brokuły w gotującej się wodzie i odcedź. Podgrzej masło na patelni i dodaj brokuły. Gotuj, aż lekko zbrązowieją i dodaj sok z cytryny. Na wierzch posyp brokuły orzechami. Brokuły warto również jeść z rybą, np. z łososiem.

2. Kalafior – curry w proszkuKalafior podziel na kawałki i obtocz w oleju oraz 1 łyżce curry w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie.
Zdjęcie autorstwa Horia Varlan / CC BY

2. Kalafior – curry w proszku
Kalafior podziel na kawałki i obtocz w oleju oraz 1 łyżce curry w proszku. Piecz w temperaturze 220 stopni, aż zbrązowieją i będą miękkie.

1. Kukurydza – majonezKolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj przez kolejnych 5-10 minut, dopóki kukurydza nieco się nie zarumieni. Kolby posmaruj majonezem i wyciśniętym nieco sokiem z limonki. Na wierzch dodaj nieco przyprawy chili i startego parmezanu.
Zdjęcie autorstwa Maddox74 / CC BY

1. Kukurydza – majonez
Kolby kukurydzy z zewnętrznymi liśćmi grilluj przez 15 minut, przewracając je tak, aby się nie spaliły. Następnie usuń liście i grilluj przez kolejnych 5-10 minut, dopóki kukurydza nieco się nie zarumieni. Kolby posmaruj majonezem i wyciśniętym nieco sokiem z limonki. Na wierzch dodaj nieco przyprawy chili i startego parmezanu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Sposób gwiazd na młodą cerę Wyrzucasz obierki od ogórka? To błąd! Kompleksowe nawilżanie Co to jest oziębłość płciowa? Znieczuli komputer, żeby nie bolało „Babskie fanaberie… czyli w cholerę z tym wszystkim” – recenzja Makijaż podczas kataru. Czego użyć? Zjawiska paranormalne Jak skutecznie dbać o włosy ze skłonnością do łupieżu? Śniadanie dietetyczne Profilaktyka jest ważna Sekrety urody

Popularne w tym tygodniu:

Pestka z awokado – nie wyrzucaj jej do kosza! Kosmetyki a płyny biobójcze do dezynfekcji rąk – poznaj płyn do dezynfekcji Trisept MAX i sprawdź, co je różni!