Brak niezbędnych składników odżywczych w diecie przyczynia się do spadku odporności, dlatego bardzo ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też w jaki sposób przyrządzamy posiłki. Przestrzegajmy więc następujących zasad:
unikajmy produktów wysokoprzetworzonych i smażonych,zapewniajmy organizmowi odpowiednią ilości witamin, minerałów oraz błonnika, spożywajmy dużo surowych warzyw i owoców.
- Aby dieta antynowotworowa była skuteczna, powinna być bogata w substancje czynne, takie jak polifenole, fitosterole, antyoksydanty, fitoestrogeny, terpeny i izoflawony. – wyjaśnia Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Naturhouse.
Gdzie należy szukać wymienionych składników?
polifenole - wśród nich wyróżniamy flawonoidy, które znajdziemy w owocach cytrusowych takich jak mandarynki, pomarańcze, cytryny, antocyjany obecne są w aronii, czarnej porzeczce czy jeżynach.antyoksydanty - imbir, czosnek, brązowy ryż, ryby morskie,probiotyki - kefiry, maślanki, jogurty.
Poza zdrową dietą bardzo ważnym działaniem profilaktycznym jest regularna aktywność fizyczna.
Źródło: informacja prasowa Ewa Kaczorowska dla Naturhouse