Żurawina a zdrowie
ALICJA • dawno temuŻurawina to prawdziwy sprzymierzeniec zdrowia kobiety, zwłaszcza zimną, kiedy osłabiony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Czerwone, mięsiste kulki żurawiny, dzięki zawartości witaminy C, A i witamin z grupy B, wzmocnią naszą odporność. Sprawdź, jakie właściwości kryje w sobie ten niepozorny owoc.
Właściwości lecznicze żurawiny
Żurawina od niepamiętnych czasów jest ważnym składnikiem diety, w znaczący sposób poprawiając stan zdrowia. Zgodnie z zaleceniami medycyny ludowej należy spożywać przetwory z tego czerwonego owocu wprzeziębieniach, anginie, schorzeniach układu pokarmowegooraz w przypadkuawitaminozy. Żurawinowe produkty zalecane są osobom cierpiącym na infekcje dróg moczowych, gdyż substancje zawarte w owocu wypłukują bakterie E.coli z układu moczowego. Żurawina stosowana jest także w profilaktyce chorób serca oraz chorób wrzodowych. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym zalecana jest w stanach zapalnych dziąseł.
Żurawina na surowo
Przetwory z żurawiny takie jak: sosy, dżemy, konfitury posiadają właściwości zdrowotne, jednak nie w tak dużym stopniu jak surowy owoc. Pamiętajmy, że długie gotowanie i smażenie pozbawia warzywa i owoce ich cennych właściwości. Dlatego starajmy się spożywać żurawinę prosto z krzaka lub pić soki żurawinowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze