Uważaj na niskotłuszczowe zamienniki produktów!

10. Produkty typu light wcale nie takie zdrowe?Produkty odtłuszczone zazwyczaj zawierają większą ilość węglowodanów aniżeli ich bardziej tłuste odpowiedniki. Poza tym, często w ich składzie zawarte są chemiczne polepszacze. Zastanawiasz się, których produktów light lepiej unikać?
Zdjęcie autorstwa Simon Shek / CC BY

10. Produkty typu light wcale nie takie zdrowe?
Produkty odtłuszczone zazwyczaj zawierają większą ilość węglowodanów aniżeli ich bardziej tłuste odpowiedniki. Poza tym, często w ich składzie zawarte są chemiczne polepszacze. Zastanawiasz się, których produktów light lepiej unikać?

9. Produkt pełnotłusty lepszy niż niskotłuszczowy?Niewielka ilość tłuszczów pochodząca z diety jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym, w tłuszczach rozpuszczalne są witaminy, takie jak A, D, E oraz K. Ich niedostateczna ilość uniemożliwia wchłanianie tych składników odżywczych przez organizm.
Zdjęcie autorstwa Hans / CC BY

9. Produkt pełnotłusty lepszy niż niskotłuszczowy?
Niewielka ilość tłuszczów pochodząca z diety jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym, w tłuszczach rozpuszczalne są witaminy, takie jak A, D, E oraz K. Ich niedostateczna ilość uniemożliwia wchłanianie tych składników odżywczych przez organizm.

8. Niskotłuszczowy sos sałatkowyNie masz żadnych wyrzutów sumienia, sięgając po ten produkt leżący na sklepowej półce. W końcu za jego pomocą poprawisz smak sałatki, a jednocześnie zadbasz o zdrowie, bo nie zawiera on w składzie dużej ilości tłuszczu. Niestety w ten sposób pozbawiasz organizm niezbędnych witamin, które wchłaniają się za pośrednictwem tłuszczów. Następnym razem odtłuszczony sos sałatkowy zastąp łyżką oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Zdjęcie autorstwa PENEBAR / CC BY

8. Niskotłuszczowy sos sałatkowy
Nie masz żadnych wyrzutów sumienia, sięgając po ten produkt leżący na sklepowej półce. W końcu za jego pomocą poprawisz smak sałatki, a jednocześnie zadbasz o zdrowie, bo nie zawiera on w składzie dużej ilości tłuszczu. Niestety w ten sposób pozbawiasz organizm niezbędnych witamin, które wchłaniają się za pośrednictwem tłuszczów. Następnym razem odtłuszczony sos sałatkowy zastąp łyżką oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.

7. Masło orzechoweRzeczywiście masło orzechowe zawiera dużą ilość tłuszczu, a jedna jego łyżka może mieć wartość nawet 200 kalorii. Jednak w jego składzie są zawarte zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Warto tylko zwracać uwagę na to, aby masło orzechowe nie zawierało w składzie cukru.
Zdjęcie autorstwa deborahmiller56 / CC BY

7. Masło orzechowe
Rzeczywiście masło orzechowe zawiera dużą ilość tłuszczu, a jedna jego łyżka może mieć wartość nawet 200 kalorii. Jednak w jego składzie są zawarte zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego we krwi. Warto tylko zwracać uwagę na to, aby masło orzechowe nie zawierało w składzie cukru.

6. MlekoMleko to źródło cennych dla naszego organizmu witamin A oraz D. Niestety wersja odtłuszczona mleka ogranicza bądź całkowicie uniemożliwia wchłanianie tych substancji w układzie pokarmowym. Chociażby z tego względu lepiej nie kupować mleka poniżej 1,5%.
Zdjęcie autorstwa estefania17 / CC BY

6. Mleko
Mleko to źródło cennych dla naszego organizmu witamin A oraz D. Niestety wersja odtłuszczona mleka ogranicza bądź całkowicie uniemożliwia wchłanianie tych substancji w układzie pokarmowym. Chociażby z tego względu lepiej nie kupować mleka poniżej 1,5%.

5. CiastkaW czasie diety odchudzającej czasem odczuwamy tak silny apetyt na słodkie rzeczy, że ostatecznie decydujemy się na zakup odtłuszczonych ciasteczek w wersji „light”. Niestety w tym przypadku niska zawartość cukru zostaje uzupełniona cukrem. To z kolei sprawia, że ciastka te są równie kaloryczne jak ich wersja bogatotłuszczowa. Co więcej, nadmiar cukru w diecie może zwiększyć poziom trójglicerydów we krwi, a te z kolei sprzyjają wystąpieniu choroby wieńcowej.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

5. Ciastka
W czasie diety odchudzającej czasem odczuwamy tak silny apetyt na słodkie rzeczy, że ostatecznie decydujemy się na zakup odtłuszczonych ciasteczek w wersji „light”. Niestety w tym przypadku niska zawartość cukru zostaje uzupełniona cukrem. To z kolei sprawia, że ciastka te są równie kaloryczne jak ich wersja bogatotłuszczowa. Co więcej, nadmiar cukru w diecie może zwiększyć poziom trójglicerydów we krwi, a te z kolei sprzyjają wystąpieniu choroby wieńcowej.

4. Chipsy i frytkiZarówno wersja odtłuszczona, jak i tradycyjna chipsów czy frytek nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Produkty te zawierają w składzie niezdrowe tłuszcze trans, które niekorzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy. Chipsy o obniżonej zawartości tłuszczu będą posiadały dużą ilość substancji chemicznych, które mogą powodować wzdęcia, a nawet biegunkę. Lepszą alternatywą dla chipsów o niskiej zawartości tłuszczu są chipsy pieczone.
Zdjęcie autorstwa PDPics / CC BY

4. Chipsy i frytki
Zarówno wersja odtłuszczona, jak i tradycyjna chipsów czy frytek nie jest korzystna dla naszego zdrowia. Produkty te zawierają w składzie niezdrowe tłuszcze trans, które niekorzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy. Chipsy o obniżonej zawartości tłuszczu będą posiadały dużą ilość substancji chemicznych, które mogą powodować wzdęcia, a nawet biegunkę. Lepszą alternatywą dla chipsów o niskiej zawartości tłuszczu są chipsy pieczone.

3. LodyLody o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają w składzie więcej cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego. To niestety zwiększa ich wartość kaloryczną, a tym samym predyspozycję do tycia u osób regularnie je spożywających.
Zdjęcie autorstwa adoproducciones / CC BY

3. Lody
Lody o obniżonej zawartości tłuszczu zawierają w składzie więcej cukru albo syropu glukozowo-fruktozowego. To niestety zwiększa ich wartość kaloryczną, a tym samym predyspozycję do tycia u osób regularnie je spożywających.

2. Gotowe posiłki niskotłuszczoweWiększość gotowych do spożycia dań niskotłuszczowych zawiera w składzie duże ilości soli. To z kolei zwiększa ryzyko nadciśnienia, a tym samym chorób sercowych.
Zdjęcie autorstwa Oriande / CC BY

2. Gotowe posiłki niskotłuszczowe
Większość gotowych do spożycia dań niskotłuszczowych zawiera w składzie duże ilości soli. To z kolei zwiększa ryzyko nadciśnienia, a tym samym chorób sercowych.

1. NabiałZawarte w beztłuszczowych produktach mlecznych witaminy nie są przyswajane przez organizm. Z kolei pełnotłuste produkty zawierają zbyt duże ilości tłuszczu, który nie jest korzystny dla zdrowia. Doskonałym rozwiązaniem jest wybór produktów półtłustych, które zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu, który umożliwia wchłanianie zawartych w nabiale witamin.
Zdjęcie autorstwa PDPhotos / CC BY

1. Nabiał
Zawarte w beztłuszczowych produktach mlecznych witaminy nie są przyswajane przez organizm. Z kolei pełnotłuste produkty zawierają zbyt duże ilości tłuszczu, który nie jest korzystny dla zdrowia. Doskonałym rozwiązaniem jest wybór produktów półtłustych, które zawierają w składzie mniejsze ilości tłuszczu, który umożliwia wchłanianie zawartych w nabiale witamin.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

10 porad dla mężczyzn, jak utrzymać najwyższą formę Dieta Dukana szkodzi! 10 sposobów na podkręcenie twojego związku Zioła na żołądek Jedzenie dla biegających wegetarian Słodycze i wysokotłuszczowe pokarmy sprzyjają objawom depresji Antyoksydanty w płatkach zbożowych, popcornie i krakersach Małżeństwo pomaga na raka Stacjonarnie czy online - gdzie lepiej kupić materac?MATERIAŁ PROMOCYJNY Jesienna kobieta Składniki odżywcze Apteczka samochodowa – co powinna zawierać?

Popularne w tym tygodniu:

Jubileuszowa Gala projektu "Różowy Patrol powered by Gliss" z udziałem ekspertówMATERIAŁ PROMOCYJNY