Jedzenie, które zwalczy wiosenna alergię

7. PrzyprawyAby zwalczyć stan zapalny w organizmie wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości – m.in. ból zatok – powodowanych jest właśnie odpowiedzią zapalną.
Zdjęcie autorstwa Joachim Schlosser / CC BY

7. Przyprawy
Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości – m.in. ból zatok – powodowanych jest właśnie odpowiedzią zapalną.

6. CytrusyWitamina C, znajdująca się w cytrusach, wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Wpływają więc one na organizm chorego w podobny sposób jak leki przeciwalergiczne.
Zdjęcie autorstwa Shaun Dunphy / CC BY

6. Cytrusy
Witamina C, znajdująca się w cytrusach, wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Wpływają więc one na organizm chorego w podobny sposób jak leki przeciwalergiczne.

5. JabłkaW jednym z brytyjskich badań ukazano, że spożywanie 5 jabłek tygodniowo prowadzi do poprawy funkcji płuc. W ten sposób mogą one skuteczniej radzić sobie z alergenami przyczyniającymi się do świszczącego oddechu.
Zdjęcie autorstwa Yasser Alghofily / CC BY

5. Jabłka
W jednym z brytyjskich badań ukazano, że spożywanie 5 jabłek tygodniowo prowadzi do poprawy funkcji płuc. W ten sposób mogą one skuteczniej radzić sobie z alergenami przyczyniającymi się do świszczącego oddechu.

4. Nasiona słonecznikaZawierają witaminę E, która działa przeciwzapalnie. Dodatkowo, nasiona słonecznika są źródłem selenu, wspierającego wytwarzanie przeciwutleniaczy. Te z kolei wspomagają układ odpornościowy i redukują stan zapalny.
Zdjęcie autorstwa AllAnd / CC BY

4. Nasiona słonecznika
Zawierają witaminę E, która działa przeciwzapalnie. Dodatkowo, nasiona słonecznika są źródłem selenu, wspierającego wytwarzanie przeciwutleniaczy. Te z kolei wspomagają układ odpornościowy i redukują stan zapalny.

3. RybyDoskonale wiemy, że znajdujące się w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne dla zdrowia, a w szczególności dla serca. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że mogą one hamować wydzielanie przeciwciał, które wywołują odpowiedź alergiczną.
Zdjęcie autorstwa Sodexo USA / CC BY

3. Ryby
Doskonale wiemy, że znajdujące się w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne dla zdrowia, a w szczególności dla serca. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że mogą one hamować wydzielanie przeciwciał, które wywołują odpowiedź alergiczną.

2. AnanasyOwoce te posiadają więcej zalet niż tylko smak. Dzięki zawartości bromelainy ananasy wspomagają walkę ze stanem zapalnym w organizmie.
Zdjęcie autorstwa bark / CC BY

2. Ananasy
Owoce te posiadają więcej zalet niż tylko smak. Dzięki zawartości bromelainy ananasy wspomagają walkę ze stanem zapalnym w organizmie.

1. Nasiona chiaPodobnie jak ryby, dostarczają one choremu znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. W ten sposób wspomagają zwalczanie stanu zapalnego w organizmie.
Zdjęcie autorstwa Stacy Spensley / CC BY

1. Nasiona chia
Podobnie jak ryby, dostarczają one choremu znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. W ten sposób wspomagają zwalczanie stanu zapalnego w organizmie.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Seksowny taniec Gorąca czekolada postawi cię na nogi! Sprawdź, jak suche powietrze wpływa na alergię Uwaga na konserwanty! Czy wszystkie suszone owoce są siarkowane? 6 mało znanych faktów o orzechach Sfery erogenne – czy wiesz, gdzie ich szukać? Małgosia wie, jak być piękną po pięćdziesiątce? Jak radzić sobie ze stresem? Hirsutyzm – nadmierne owłosienie Glony w kuchni Poznaj 6 niebywałych korzyści niesionych przez yerba mate! Czym karmić swojego mężczyznę?