Jedzenie, które zwalczy wiosenna alergię
7. Przyprawy
Aby zwalczyć stan zapalny w organizmie wskazane jest stosowanie takich przypraw, jak imbir i kurkuma. Jest to świetna wiadomość dla osób cierpiących na alergię, ponieważ wiele dolegliwości – m.in. ból zatok – powodowanych jest właśnie odpowiedzią zapalną.
6. Cytrusy
Witamina C, znajdująca się w cytrusach, wykazuje działanie przeciwhistaminowe. Wpływają więc one na organizm chorego w podobny sposób jak leki przeciwalergiczne.
5. Jabłka
W jednym z brytyjskich badań ukazano, że spożywanie 5 jabłek tygodniowo prowadzi do poprawy funkcji płuc. W ten sposób mogą one skuteczniej radzić sobie z alergenami przyczyniającymi się do świszczącego oddechu.
4. Nasiona słonecznika
Zawierają witaminę E, która działa przeciwzapalnie. Dodatkowo, nasiona słonecznika są źródłem selenu, wspierającego wytwarzanie przeciwutleniaczy. Te z kolei wspomagają układ odpornościowy i redukują stan zapalny.
3. Ryby
Doskonale wiemy, że znajdujące się w rybach kwasy tłuszczowe omega-3 są korzystne dla zdrowia, a w szczególności dla serca. Niewiele osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że mogą one hamować wydzielanie przeciwciał, które wywołują odpowiedź alergiczną.
2. Ananasy
Owoce te posiadają więcej zalet niż tylko smak. Dzięki zawartości bromelainy ananasy wspomagają walkę ze stanem zapalnym w organizmie.
1. Nasiona chia
Podobnie jak ryby, dostarczają one choremu znacznych ilości kwasów tłuszczowych omega-3. W ten sposób wspomagają zwalczanie stanu zapalnego w organizmie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze