Jedzenie bogate w fosfor

10. Rola fosforu w organizmie człowieka
Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest on niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet będących w okresie pokwitania. Dowiedz się, które produkty spożywcze obfitują w fosfor.
9. Jogurt
Większość produktów mlecznych to bogate źródło fosforu. Niemniej jednak, najgodniejszym uwagi przetworem mlecznym jest jogurt. Zawiera on bowiem dodatkowo pokaźną ilość witamin, minerałów oraz probiotyków.
8. Mięso
Mięso stanowi cenne dla organizmu źródło fosforu. Znajduje się on zarówno w wołowinie, wieprzowinie jak i drobiu. Warto jednak sięgać po mięso o niskiej zawartości tłuszczu i wolne od GMO.

7. Jaja
Wbrew powszechnie krążącym opiniom, jaja stanowią niezwykle zdrowy produkt spożywczy. Zawierają w składzie fosfor, witaminy z grupy B oraz spore ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na krążący we krwi cholesterol.
6. Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest idealna dla osób o wrażliwym żołądku. Stanowi ona bogate źródło fosforu, a także magnezu i potasu. Warto wiedzieć, że regularne spożywanie tego produktu wywiera zbawienny wpływ na nerki – komosa stymuluje pracę tej grupy narządów organizmu.
5. Rośliny strączkowe
Soja, ciecierzyca oraz soczewica obfitują w fosfor, a także potas oraz witaminy z grupy B. Poza tym, zawierają one w składzie błonnik, który reguluje rytm wypróżnień. Stanowią one również bogate źródło białka.
4. Fasola
Bez względu na odmianę fasoli, każda z nich stanowi pokaźne źródło fosforu. Poza tym, zawiera ona w składzie białko i biotynę. Nie każdy jednak umieszcza ten produkt w diecie, gdyż jest on ciężko strawny. Możesz ułatwić trawienie fasoli w układzie pokarmowym, jeśli dzień przed gotowaniem będziesz ją moczyć w wodzie przez całą noc.
3. Nasiona dyni
Regularne spożywanie pestek dyni może znacząco przyczynić się do wzmocnienia kości, ze względu na zawarty w ich składzie fosfor. Poza tym, stanowią one źródło aminokwasów i kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla zdrowia skóry.
2. Łosoś
Łosoś to ryba, która w przeciwieństwie do innych gatunków, zawiera znaczące ilości fosforu. Poza tym, zawiera w składzie pełnowartościowe białko niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu.

1. Orzechy
W orzechach można znaleźć wiele cennych dla organizmu składników odżywczych, takich jak fosfor, cynk, magnez, witamina B oraz aminokwasy. Poza tym, są one źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pamiętać, aby nie nadużywać tego produktu – orzechy zawierają bowiem sporo tłuszczu i z tego względu są wysoko kaloryczne.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze