Jedzenie bogate w fosfor
10. Rola fosforu w organizmie cz艂owieka
Fosfor stanowi minera艂 niezwykle wa偶ny dla organizmu. Jest on niezb臋dny dla mocnych聽ko艣ci, szkliwa z臋b贸w oraz paznokci. Sk艂adnik ten jest szczeg贸lnie istotnym elementem diety聽kobiet b臋d膮cych w okresie pokwitania. Dowiedz si臋, kt贸re produkty spo偶ywcze obfituj膮 w聽fosfor.
9. Jogurt
Wi臋kszo艣膰 produkt贸w mlecznych to bogate 藕r贸d艂o fosforu. Niemniej jednak, najgodniejszym聽uwagi przetworem mlecznym jest jogurt. Zawiera on bowiem dodatkowo poka藕n膮 ilo艣膰聽witamin, minera艂贸w oraz probiotyk贸w.
8. Mi臋so
Mi臋so stanowi cenne dla organizmu 藕r贸d艂o fosforu. Znajduje si臋 on zar贸wno w wo艂owinie,聽wieprzowinie jak i drobiu. Warto jednak si臋ga膰 po mi臋so o niskiej zawarto艣ci t艂uszczu i wolne聽od GMO.
7. Jaja
Wbrew powszechnie kr膮偶膮cym opiniom, jaja stanowi膮 niezwykle zdrowy produkt spo偶ywczy.聽Zawieraj膮 w sk艂adzie fosfor, witaminy z grupy B oraz spore ilo艣ci zdrowych kwas贸w聽t艂uszczowych, kt贸re wywieraj膮 korzystny wp艂yw na kr膮偶膮cy we krwi cholesterol.
6. Komosa ry偶owa
Komosa ry偶owa jest idealna dla os贸b o wra偶liwym 偶o艂膮dku. Stanowi ona bogate 藕r贸d艂o聽fosforu, a tak偶e magnezu i potasu. Warto wiedzie膰, 偶e regularne spo偶ywanie tego produktu聽wywiera zbawienny wp艂yw na nerki 鈥 komosa stymuluje prac臋 tej grupy narz膮d贸w聽organizmu.
5. Ro艣liny str膮czkowe
Soja, ciecierzyca oraz soczewica obfituj膮 w fosfor, a tak偶e potas oraz witaminy z grupy B.聽Poza tym, zawieraj膮 one w sk艂adzie b艂onnik, kt贸ry reguluje rytm wypr贸偶nie艅. Stanowi膮 one聽r贸wnie偶 bogate 藕r贸d艂o bia艂ka.
4. Fasola
Bez wzgl臋du na odmian臋 fasoli, ka偶da z nich stanowi poka藕ne 藕r贸d艂o fosforu. Poza tym,聽zawiera ona w sk艂adzie bia艂ko i biotyn臋. Nie ka偶dy jednak umieszcza ten produkt w diecie,聽gdy偶 jest on ci臋偶ko strawny. Mo偶esz u艂atwi膰 trawienie fasoli w uk艂adzie pokarmowym, je艣li聽dzie艅 przed gotowaniem b臋dziesz j膮 moczy膰 w wodzie przez ca艂膮 noc.
3. Nasiona dyni
Regularne spo偶ywanie pestek dyni mo偶e znacz膮co przyczyni膰 si臋 do wzmocnienia ko艣ci, ze聽wzgl臋du na zawarty w ich sk艂adzie fosfor. Poza tym, stanowi膮 one 藕r贸d艂o aminokwas贸w i聽kwas贸w t艂uszczowych omega-3, kt贸re s膮 niezb臋dne dla zdrowia sk贸ry.
2. 艁oso艣
艁oso艣 to ryba, kt贸ra w przeciwie艅stwie do innych gatunk贸w, zawiera znacz膮ce ilo艣ci聽fosforu. Poza tym, zawiera w sk艂adzie pe艂nowarto艣ciowe bia艂ko niezb臋dne dla prawid艂owego聽funkcjonowania ka偶dego organizmu.
1. Orzechy
W orzechach mo偶na znale藕膰 wiele cennych dla organizmu sk艂adnik贸w od偶ywczych, takich聽jak fosfor, cynk, magnez, witamina B oraz aminokwasy. Poza tym, s膮 one 藕r贸d艂em zdrowych聽kwas贸w t艂uszczowych, kt贸re obni偶aj膮 poziom cholesterolu we krwi. Warto jednak pami臋ta膰,聽aby nie nadu偶ywa膰 tego produktu 鈥 orzechy zawieraj膮 bowiem sporo t艂uszczu i z tego聽wzgl臋du s膮 wysoko kaloryczne.
Ten artyku艂 nie ma jeszcze komentarzy
Poka偶 wszystkie komentarze