8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie
8. Łosoś
Ryba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia. Zawiera on w składzie duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, a jednocześnie wygląd i kondycję skóry. Warto jeść łososia przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.
7. Kapusta kiszona
Miłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Co więcej, zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.
6. Wątróbka
Wątróbka zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz pokaźną ilość żelaza. Ten produkt spożywczy jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.
5. Sardynki
Sardynki to małe, tłuste rybki, które można spożywać w całości. Biorąc pod uwagę to, że ich organy stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów na całym świecie.
4. Wodorosty
Zapewne słyszałaś, że ważnym składnikiem zdrowego sushi są wodorosty nori prasowane w cienkie kwadraty. Są one niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż obfitują w ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Poza tym zawierają one również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wykazują własności przeciwzapalne.
3. Czosnek
Z całą pewnością czosnek to niezwykły składnik spożywczy. Zawarta w jego składzie allicyna wzmacnia system immunologiczny człowieka. Poza tym zawiera on cenne dla zdrowia witaminy C, B1 oraz B6, a także pierwiastki: wapń, potas, miedź, selen oraz mangan. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka schorzeń serca.
2. Małże
Małże stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy B12. Poza tym w ich składzie można znaleźć witaminę C oraz pierwiastki, takie jak: potas, selen i żelazo. Warto również wiedzieć, że małże obfitują w cynk, który warunkuje dobrą kondycję włosów i skóry.
1. Ziemniaki
Jeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz żelaza. Poza tym zawiera on również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Warzywo to stanowi doskonały dodatek do każdego dania i nadaje się do podania zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze