8 najbardziej wartościowych pokarmów na świecie

8. ŁosośRyba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia. Zawiera on w składzie duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, a jednocześnie wygląd i kondycję skóry. Warto jeść łososia przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.
Zdjęcie jedzenia / Shutterstock

8. Łosoś
Ryba rybie nie jest równa. Bez wątpienia najbardziej wartościową rybą można okrzyknąć łososia. Zawiera on w składzie duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie, a jednocześnie wygląd i kondycję skóry. Warto jeść łososia przynajmniej 2–3 razy w tygodniu.

7. Kapusta kiszonaMiłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Co więcej, zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.
Zdjęcie autorstwa manray3 / CC BY

7. Kapusta kiszona
Miłośnicy kapusty powinni być zadowoleni, bowiem ich przysmak obfituje w witaminę C niezbędną do prawidłowego przebiegu wielu procesów zachodzących w organizmie. Co więcej, zawarte w jej składzie silne przeciwutleniacze chronią organizm przed chorobami nowotworowymi.

6. WątróbkaWątróbka zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz pokaźną ilość żelaza. Ten produkt spożywczy jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.
Zdjęcie wątróbki / Shutterstock

6. Wątróbka
Wątróbka zawiera ważne dla organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, kwas foliowy, fosfor, cynk oraz pokaźną ilość żelaza. Ten produkt spożywczy jest w szczególności polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość.

5. SardynkiSardynki to małe, tłuste rybki, które można spożywać w całości. Biorąc pod uwagę to, że ich organy stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów na całym świecie.
Zdjęcie sardynek / Shutterstock

5. Sardynki
Sardynki to małe, tłuste rybki, które można spożywać w całości. Biorąc pod uwagę to, że ich organy stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów na całym świecie.

4. WodorostyZapewne słyszałaś, że ważnym składnikiem zdrowego sushi są wodorosty nori prasowane w cienkie kwadraty. Są one niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż obfitują w ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Poza tym zawierają one również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wykazują własności przeciwzapalne.
Zdjęcie autorstwa adonlinepromo / CC BY

4. Wodorosty
Zapewne słyszałaś, że ważnym składnikiem zdrowego sushi są wodorosty nori prasowane w cienkie kwadraty. Są one niezwykle korzystne dla zdrowia, gdyż obfitują w ważne dla organizmu mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, magnez oraz mangan. Poza tym zawierają one również związki o silnych właściwościach przeciwutleniających, które wykazują własności przeciwzapalne.

3. CzosnekZ całą pewnością czosnek to niezwykły składnik spożywczy. Zawarta w jego składzie allicyna wzmacnia system immunologiczny człowieka. Poza tym zawiera on cenne dla zdrowia witaminy C, B1 oraz B6, a także pierwiastki: wapń, potas, miedź, selen oraz mangan. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka schorzeń serca.
Zdjęcie autorstwa PublicDomainPictures / CC BY

3. Czosnek
Z całą pewnością czosnek to niezwykły składnik spożywczy. Zawarta w jego składzie allicyna wzmacnia system immunologiczny człowieka. Poza tym zawiera on cenne dla zdrowia witaminy C, B1 oraz B6, a także pierwiastki: wapń, potas, miedź, selen oraz mangan. Badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie czosnku może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz zmniejszenia ryzyka schorzeń serca.

2. MałżeMałże stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy B12. Poza tym w ich składzie można znaleźć witaminę C oraz pierwiastki, takie jak: potas, selen i żelazo. Warto również wiedzieć, że małże obfitują w cynk, który warunkuje dobrą kondycję włosów i skóry.
Zdjęcie autorstwa Smabs Sputzer / CC BY

2. Małże
Małże stanowią jedno z najbogatszych źródeł witaminy B12. Poza tym w ich składzie można znaleźć witaminę C oraz pierwiastki, takie jak: potas, selen i żelazo. Warto również wiedzieć, że małże obfitują w cynk, który warunkuje dobrą kondycję włosów i skóry.

1. ZiemniakiJeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz żelaza. Poza tym zawiera on również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Warzywo to stanowi doskonały dodatek do każdego dania i nadaje się do podania zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.
Zdjęcie autorstwa Wounds_and_Cracks / CC BY

1. Ziemniaki
Jeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz żelaza. Poza tym zawiera on również witaminy z grupy B oraz witaminę C. Warzywo to stanowi doskonały dodatek do każdego dania i nadaje się do podania zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowie:

Sposoby na cienie pod oczami Chcesz mieć dłuższe nogi? Chrom. Niebezpieczny, niezbędny minerał Pochłaniał 10 tysięcy kalorii na dobę. Każdy dzień był torturą Pokonać nieśmiałość Dostarczanie magnezu do organizmu Jak pozbyć się cieni i opuchnięć pod oczami? 10 najlepszych sposobów na relaks po pracy Taniec na rurze Śmiech jest zaraźliwy Produkty zaskakująco bogate w wapń Nie daj się zaskoczyć przeziębieniu i grypie