Przepisy na keks
ALICJA • dawno temuPiątkowe popołudnie. Przed tobą weekend i czas odpoczynku. Zanim
rzucisz się w wir przygotowań do świąt, które już za tydzień!, pozwól dobie na
małe co nieco przy aromatycznej zielonej herbatce. Przydałoby się ciastko, ale
takie bez masy i mało kaloryczne. Co powiesz na keks?
Keks z bakaliami
Wersja bardziej kaloryczna, ale na mały kawałek można sobie
pozwolić. Zmobilizuje cię do wieczornego spaceru, podczas którego spalisz tę
chwilę przyjemności i dotlenisz organizm. Jak przygotować tę pyszność?
Będziesz potrzebować:
- 3 szklanek mąki,
- szklanki cukru,
- kostki masła,
- 4 jajek,
- 30 dag bakalii,
- 2 łyżeczek proszku do pieczenia,
- szczypty soli,
- 5 łyżeczek rumu.
Podgrzej rum w rondelku i wrzuć do niego bakalie. Masło utrzyj
z cukrem i szczyptą soli, a następnie wbij jajka. Ucieraj do uzyskania
jednolitej konsystencji, dodając po trosze przesianą mąkę. Pod koniec ucierania
dodaj proszek do pieczenia i bakalie. Dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do
formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem do pieczenia. Piecz w
temperaturze 200 stopni przez 45 minut.
Keks dietetyczny
Wersja light jest prostsza w przyrządzeniu. Kilogram owoców suszonych
zalej dwiema szklankami soku pomarańczowego (najlepiej prawdziwego, świeżego –
wyduszonego własnoręcznie z pomarańczy). Wstaw owoce na noc do lodówki. Następnego
dnia wymieszaj z 2 szklankami mąki i 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Przełóż
ciasto do formy i piecz w temperaturze 125 stopni przez 2 godziny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze