Przepis na cukinię w cieście naleśnikowym
PATRYCJA • dawno temuCukinię można wprowadzić do diety niemowlaka, który ukończył już 6 miesięcy. A naprawdę warto, gdyż zawiera liczne witaminy (A, C, B1, B2, PP) i minerały (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Poniżej przepis na cukinię cieście naleśnikowym dla trochę starszych szkrabów.
Składniki:
- młoda, zielona cukinia,
- oliwa z oliwek,
- 2 jajka,
- mleko,
- mąka,
- sól.
Sposób przyrządzenia
Cukinię dokładnie umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotuj ciasto. Roztrzep jajka ze szczyptą soli (możesz dodać troszkę pokruszonej kostki rosołowej). Wlej kilka łyżek mleka. Stopniowo dodawaj mąkę, do czasu, aż ciasto będzie miało dość spójną konsystencję (gęstszą niż na naleśniki). Obtaczaj plastry cukinii w cieście i kładź je na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smaż z obu stron do czasu, aż będą rumiane. Cukinia jest gotowa, gdy skórka daje się łatwo kroić. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze