Cukinia zimą jest drobna i ma niewielkie gniazda nasienne. Znakomicie nadaje się na delikatną jarzynę do dań z mięsa i ryby. Przyrządzenie zajmuje kilka minut.
Składniki:
- 1 cukinia,
- rozmaryn,
- sól, pieprz,
- olej.
Jak przyrządzić?
1) Umytą cukinię kroimy na plastry o grubości ponad pół centymetra. Smarujemy oliwą, posypujemy drobno pociętym rozmarynem.
2) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju po obu stronach przez kilka minut, aż się lekko przyrumieni. Po zdjęciu z patelni solimy i osypujemy pieprzem.
Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Jako dodatek do dań z mięsa lub ryby.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 4 zł |