Składniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka bialej fasoli,
- puszka fasolki szparagowej,
- puszka soczewicy,
- paczka słonecznika (ok. 150-200 g),
- paczka orzechów włoskich (ok. 150-200 g),
- kubek śmietany 12% lub 18%,
- 1-2 łyżki majonezu,
- 2-3 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki z puszek odsączamy i wsypujemy do miski, dodajemy słonecznik. Orzechy włoskie zalewamy na jakies 5 minut wrzatkiem, odsączamy i wrzucamy do pozostałych składników. Mieszamy.
Osobno przygotowujemy sos: mieszamy śmietane z majonezem i przeciśnietym przez praskę czosnkiem, solimy i pieprzymy do smaku.Sałatke i sos podajemy w osobnych naczyniach i każdy miesza sobie na talerzu wg. uznania.Można podawac jako osobne danie (jest to dosć sycace) lub np. z kurczakiem z rożna. Idealna potrawa na imprezy - u mnie zawsze znika w pierwszej kolejności.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | agnieszeczek |