Sk艂adniki:
- puszka czerwonej fasoli,
- puszka bialej fasoli,
- puszka fasolki szparagowej,
- puszka soczewicy,
- paczka s艂onecznika (ok. 150-200 g),
- paczka orzech贸w w艂oskich (ok. 150-200 g),
- kubek 艣mietany 12% lub 18%,
- 1-2 艂y偶ki majonezu,
- 2-3 z膮bki czosnku,
- s贸l i pieprz do smaku.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wszystkie sk艂adniki z puszek ods膮czamy i wsypujemy do miski, dodajemy s艂onecznik. Orzechy w艂oskie zalewamy na jakies 5 minut wrzatkiem, ods膮czamy i wrzucamy do pozosta艂ych sk艂adnik贸w. Mieszamy.
Osobno przygotowujemy sos: mieszamy 艣mietane z majonezem i przeci艣nietym przez prask臋 czosnkiem, solimy i pieprzymy do smaku.Sa艂atke i sos podajemy w osobnych naczyniach i ka偶dy miesza sobie na talerzu wg. uznania.Mo偶na podawac jako osobne danie (jest to dos膰 sycace) lub np. z kurczakiem z ro偶na. Idealna potrawa na imprezy - u mnie zawsze znika w pierwszej kolejno艣ci.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 6 |
Przybli偶ony koszt | 20 z艂 |
Autor | agnieszeczek |