Składniki:
- paczka mrożonego szpinaku,
- szklanka śmietany,
- 20 dag startej goudy,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- kostka smaku bazyliowo-tymiankowa (Knorr),
- ewentualnie pieprz cayenne,
- makaron nitki.
Jak przyrządzić?
Zamrożony szpinak kładziemy na patelni, dodajemy sól, pieprz (dużo), czosnek przeciśnięty przez praskę i kostkę smaku. Trzymamy na małym ogniu często mieszając, do odparowania wody. Następnie mieszamy ze śmietaną. Ugotowany al dente makaron wkładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, formując trzy „gniazdka”. Polewamy sosem, a w środek każdego z gniazdek wbijamy jajko, solimy je. Posypujemy z wierzchu startym serem, zapiekamy 10 min.
Uwagi:
Daje się zjeść, nawet jeśli kto nie lubi szpinaku (ja nie lubię). Niestety niezbędna jest ta nieszczęsna kostka smaku, a trudno ją dostać. Z tej ilości składników może wyjść 5 porcji dla niejadków, trzeba wtedy wziąć więcej jajek (po jednym na osobę).
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | 777 |