Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
- 1 łyżka wody,
- 1 kieliszek spirytusu ew. octu,
- odrobina soli,
- smalec do smażenia (2-3 opakowania),
- cukier puder.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę, żółtka, wodę i spirytus wyrobić. Odrobinę posolić. Wybić wałkiem ciasto aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Oddzielić spory kawałek a resztę przykryć ściereczką lub folią, żeby nie wyschło. Oddzielony kawałek rozwałkować jak tylko się da najcieniej. Wykroić pasy nożem lub radełkiem (szerokość ok. 1-2 cm, długość ok. 10 cm). Naciąć wzdłuż przez środek, przez otwór przewlec jeden koniec. Wkładać po kilka faworków na rozgrzany smalec, obracać kiedy się lekkko zarumienią. Po usmażeniu odkładać na talerz przykryty bibułą do odsączenia.Przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem. Można połączyć cukier puder z cukrem waniliowym.Podobnie postępować z resztą ciasta.
Uwagi:
1. Ciasto wybija się wałkiem, żeby się napowietrzyło. Faworki podczas smażenia robią się puste w środku i dlatego są takie chrupiące.2. Ważne, żeby ciasto się nie wysuszyło podczas wałkowania poszczególnych partii, faworki są wtedy m.in. smaczniejsze.3. Najlepszy do smażenia jest smalec. Faworki nie przechodzą zapachem tłuszczu jak w przypadku stosowania oleju i tłuszcz się tak szybko nie spala jak w przypadku masła.4. Są różne szkoły faworków. Najczęściej w składnikach wymieniana jest śmietana. Ja uważam, że faworki robione ze śmietaną są bardziej "gugulaste" i mało chrupiące. A przecież inna znana ich nazwa to Chrust: to od ich delikatnej kruchości ;)5. Ważne, żeby ciasto było rozwałkowane jak najcieniej. No, chyba, że ktoś lubi takie grube, mało chrupiące, przypominające pączki albo ciasteczka.6. Przepis jest po stokroć wypróbowany. To stary, znaleziony kiedyś w jakimś czasopiśmie kobiecym typu Zwierciadło (chyba już nie do kupienia w kioskach).Kartka z przepisem jest już bardzo pożółknięta i potłuszczona, co dodatkowo jest gwarancją sprawdzonego przepisu ;). Szczerze powiedziawszy próbowałam jeszcze dwóch innych przepisów i żaden nie dorównywał temu. Proszę o zamieszczanie opinii. Praktycznie znalazłam tylko jeden przepis na stronie Oliwki i pomyślałam, że dla dobra ludzkości odgrzebię ten ;)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | a-ka |