Faworki - przepis, który cię zniewoli
OLIWKA . • dawno temuFaworki są słodziutkie, chrupiące i po prostu rozpływają się w ustach. Żaden łasuch się bez nich nie obejdzie. Jeśli chcesz sprawić komuś wyjątkową niespodziankę, to faworki z pewnością są bardo dobrym pomysłem. Wprawdzie to nie tłusty czwartek, ale co tam. Odrobina szaleństwa jeszcze nikomu nie zaszkodziła.
Przygotuj:
- 5 żółtek
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 50 ml spirytusu
- 2 szklanki mąki
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Krok 1
Faworki – przepis nie jest najprostszy, ale dla chcącego… i tak dalej. A zatem do dzieła. Najpierw musisz przygotować ciasto na faworki. W tym celu utrzyj żółtka z cukrem tak, by powstał puch.
Krok 2
Do żółtek dodawaj kolejno mąkę, śmietanę i alkohol. Zagnieć gładkie ciasto.
Krok 3
Jeśli nigdy nie byłaś kobietą, która tłucze wałkiem, to właśnie nadszedł ten moment. Przez kilka minut obtłukuj ciasto, a kiedy będzie już płaskie, złóż je na pół i znów obtłukuj. Chodzi o to, by w środku znalazło się jak najwięcej powietrza.
Krok 4
Po godzinie znów przystępujemy do robienia faworkówczy też chrustu, jak mówią niektórzy. Trzeba rozwałkować ciasto tak, by było bardzo cienkie. Następnie wycinamy prostokąty (4×10 cm), których środek pionowo nacinamy (3 cm). Przez otwór przewijamy koniec prostokąta.
Krok 5
Jak zrobić faworki? Są już prawie gotowe. Teraz wystarczy tylko usmażyć je na głębokim tłuszczu. Trzeba przypilnować by były złote z obu stron.
Krok 6
Faworkiociekają tłuszczem. Trzeba je więc osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 7
I wreszcie ostatni etap słodkiej przyjemności. Faworki układamy na talerzu i posypujemy je cukrem pudrem. Ummm… niebo w gębie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze