Ciastka gniazdka
KAROLINA • dawno temuWydaje się, że podobnie jak każdy z nas ma swoją ulubioną zupę czy drugie danie, tak też istnieje jeden słodki deser, za którym wręcz przepada. Nie ma się co temu dziwić, bowiem mówiąc o nich, mamy do czynienia z ogromną różnorodnością smaków, struktur, zapachów, a nawet kolorów. Jedni z nas z rozrzewnieniem wspominają smak jeszcze ciepłej bułki drożdżowej jagodzianki, dopiero co wyjętej z pieca, podczas gdy inni nigdy nie zapomną zapachu ciasta drożdżowego unoszącego się po całym domu albo też aromatu wyśmienitych świątecznych pierników. I chociaż desery kojarzą się nam zazwyczaj ze słodyczą i ogromną ilością cukru, jaka jest do nich dodawana, to jednak istnieją i takie, które czynią zadość wymaganiom smakowym zwolenników innych smaków. Przykładami takich deserów mogą być chociażby wypieki przyrządzone poprzez wykorzystanie przepisu na ciasto ptysiowe, doskonale sprawdzające się ze słonymi dodatkami. Jednakże nie oznacza to, że nie zwykło się go wykorzystywać do przygotowania słodkich wypieków. Jednym z nich są niewątpliwie pyszne i znane pod wieloma nazwami ciastka gniazdka. Przeczytaj poniższy artykuł, a znajdziesz niezawodny sposób na osłodzenie życia sobie i swoim najbliższym.
Przepisy na ciastka
Od jakiegoś czasu zaobserwować można znaczne ograniczenie czasu, jaki poświęcamy na przygotowywanie posiłków. Winić za to można wiele rzeczy, jak na przykład zmianę trybu życia, jednakże nie jest to miejsce i czas na tego typu rozważania. Nawet jeżeli decydujemy się na spędzenie kilkudziesięciu minut w kuchni, to przede wszystkim szukamy przepisów prostych i łatwych w wykonaniu. Jest to naturalna kolej rzeczy, bowiem trudno, abyśmy dysponowali wielkim doświadczeniem i umiejętnościami, gdy rzadko kiedy zaglądamy do kuchni. Poza tym kusimy się wyłącznie na ugotowanie czegoś, co można by zjeść na obiad, a więc zupy pomidorowej, rosołu z kury bądź pieczonego kurczaka lub kotletów mielonych. Z tego powodu prawie zupełnie ograniczamy wyrabianie pysznych domowych wypieków, do których z całą pewnością zaliczyć można ciastka. To właśnie one idealnie komponują się z ciepłą herbatą z cytryną albo cappuccino zaparzonym specjalnie dla zaproszonych gości. Co więcej, z dużą dowolnością możemy korzystać z przepisów na ciastka i przyrządzać je z ciasta francuskiego, drożdżowego albo kruchego. Natomiast łatwość przechowywania oraz urozmaicania ich o dodatki jest sporym polem do popisu naszej kulinarnej wyobraźni. W związku z trwającym karnawałem warto jednak pokusić się o przygotowanie gniazdek ptysiowych określanych także mianem wiedeńskich pączków. Te ze względu na wygląd nazywane pączkami z dziurką ciasta są niezwykle puszyste i znacznie mniej ciężkie niż tradycyjne pączki. Nie żałuj utraconej okazji i już teraz zapoznaj się z przepisem na pączki wiedeńskie.
Przepis na pączki z dziurką
Do przygotowania ciastek gniazdek będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki mąki,
- 12 dag masła,
- 1 szklanki wody,
- 5 jajek,
- soli,
- oleju do smażenia,
- papieru pergaminowego.
Wodę należy razem z masłem rozpuścić w garnku na niewielkim ogniu. Następnie przesiewamy mąkę z dodatkiem szczypty soli i dodajemy ją stopniowo do garnka, cały czas mieszając. Kiedy składniki połączą się i nie będzie grudek, zdejmujemy miksturę z ognia, po czym studzimy ją.
Kolejnym krokiem jest dodanie kolejno jajek i wyrobienie ciasta. Następnie należy umieścić je w rękawie cukierniczym albo papierowym worku z dziurką i na papierze utworzyć gniazdka.
Gniazdka powinny zostać smażone w rozgrzanym oleju poprzez bezpośrednie przenoszenie ich z papieru do tłuszczu.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze