Przepis na burritos
DAMIESA • dawno temuTa pożywna kanapka sukcesywnie wypiera inne specjały dostępne w punktach z tzw. „szybką żywnością” takie jak popularne fast foody takie jak hamburgery, hot dogi, czy zapiekanki. A powód takiego stanu rzeczy jest prosty – warzywa i mięso zawinięte w cienki pszenny placek to posiłek o wiele zdrowszy i zdecydowanie mniej kaloryczny, niż puszyste bułki zakrapiane często tuczącym majonezem. Czy zatem ten rodzaj przekąski mogą jeść osoby będące na diecie? Odpowiedź brzmi – jak najbardziej tak!
Tortillę przed włożeniem do niej nadzienia należy lekko zmiękczyć. Możemy więc lekko podgrzać ją na suchej patelni.
Jakie farsz? Podstawę stanowi tutaj ryż meksykański, czerwona fasola i dobrze przyprawione kawałki mięsa (może to być kurczak, byle był pikantny). Do tego dodajemy sałatę, sos salsa (lub łagodniejszy np. czosnkowy lub sojowy) i ser żółty i gotowe!
Jeśli chodzi o sposób zawijania placka to można to zrobić na kilka sposobów, w zależności od naszych indywidualnych upodobań. Po nałożeniu farszu w burritos możemy zatem zawinąć ciasto w rulon (tak jak naleśniki) lekko podwijając boki lub ułożyć je w formie trójkąta.
Takie meksykańskie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto wypróbować!
Polecam i życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze