Burritos - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

10 placków tortilli, 2 duże piersi kurczaka, 2 duże papryki - czerwona i zielona, 1/2 cukinii, 1/2 puszki kukurydzy, cała mała puszka czerwonej fasolki, pomidory w zalewie, 6 dużych pieczarek, czosnek, sos guacamole lub czosnkowy, tabasco, czerwona mielona papryka, 100 g startego żółtego sera.

Jak przyrządzić?

Piersi kroimy w kostkę, wrzucamy na olej, smażymy, dodajemy pomidory w zalewie i czosnek (około 4 ząbków). Kiedy sok z pomidorów odparuje, dodajemy warzywa: papryki pokrojone w kostkę, cukinię w plastry, pieczarki w plastry. Kiedy zmiękną, dodajemy fasolkę i kukurydzę, dodajemy czerwoną mieloną paprykę i tabasco. Nakładamy na tortille, zwijamy, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 10 min.

Jak podawać?

Podajemy z ogórkiem zielonym i sosem guacamole lub czosnkowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
Porcje5
AutorMarta

Burritos: Podobne przepisy

Burritos: wypróbuj również

Przepis na burritos

... farszu w burritos możemy zatem zawinąć ciasto w rulon (tak jak naleśniki) lekko podwijając boki lub ułożyć je w formie trójkąta. Takie meksykańskie danie to świetna alternatywa dla standardowej kanapki, więc warto wypróbować! Polecam i życzę ...

dawno temu

Sos pomidorowy do makaronu

...    Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do ...

dawno temu

Chili con carne

... Dla wielbicieli potraw meksykańskich są takie specjały jak burritos, quesadilla czy pikantne chili con carne. Jeśli chodzi o ostatnią z wymienionych potraw jest chyba najłatwiej ją przygotować ...

dawno temu

Przepis na sos meksykański

... solą, pieprzem i oregano. Sos świetnie nadaje się do warzyw zapiekanych z ryżem, burritos, jako dodatek do pizzy, zapiekanek, drobiowych filetów czy w wersji schłodzonej do pikantnych kanapek ...

dawno temu

Fasolka po bretońsku

... fasolowa. To także idealny dodatek uzupełniający smak przygotowywanych potraw, dlatego stanowi składnik barszczu ukraińskiego, burritos i sałatek. Jednym ze smaczniejszych i pięknych we swej ...

dawno temu

Kuchnia meksykańska

... lub salsą. Burritos – to meksykański naleśnik pszenny napełniony farszem przygotowanym z ryżu, kawałków mięsa i fasoli. Tortillę należy wcześniej lekko grillować lub podgrzać lekko na parze ...

dawno temu

Jeść zdrowo w restauracjach

... jest ze smażonej tortilli, jest mniej kaloryczne, jak burritos, czy enchaladas. Uważać należy na dodatek sera i wołowiny. Jedzenie w restauracjach powinno być zarezerwowane na specjalne okazje ...

dawno temu

Powiązane Tematy