Składniki:
- 0,5 kg cielęcinki,
- 1 butelka wytrawnego białego winka,
- 6 ząbków czosnku,v- śmietana 18%,
- oliwa,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Cielęcinkę podsmażyć na oliwie aż się zarumieni,dodać czosnek niech się też przyromieni,zalać mięsko i czosnek połową lub 3/4 winka i dusić pod przykrywką,potem podusić bez przykrywki i jak zostanie tylko troszkę winka dodać śmietanki i mieszać dokładnie aż zrobi się sosik własny,doprawić solą i pioeprzem do smaku. Poddusić jeszcze moment i mnożna podawać :)))
Jak podawać?
Na dużym talerzu , najlepij do długoziarnistego ryżu, ozdobione kawałkami brzyskwinki z puszki, do tego kieliszek białego winka - to jest naprawdę dobre polecam.
Uwagi:
Dla smaku można dodać połówkę brzoskwinki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | Poranna_zorza |