Przepis na królewski przysmak Elvisa
MALEK • dawno temuCzy jest coś bardziej amerykańskiego niż Elvis? Rockandrollowców było wielu, ale każdy z nich bladł przy Elvisie. Nazywany „Królem”, uwielbiany przez miliony, bohater setek teorii spiskowych i legend. Miał jednak również swoją ludzką stronę. Uwielbiał jeść, co dało się zresztą zauważyć, zwłaszcza podczas jego ostatnich występów.
Na temat jego upodobań kulinarnych napisano wiele książek z przepisami. Wszyscy są jednak zgodni, że ulubionym daniem Presleya była kanapka z masłem orzechowym i bananem. Podobno był w stanie pochłonąć do 15 takich przysmaków za jednym posiedzeniem. Przepis brzmi łatwo, i taki zresztą jest. Jeśli więc macie ochotę na królewski przysmak, zapraszam do kuchni.
Elvis Grilled Peanut Butter and Banana Sadwich
- 2 slices of white bread
- 2 tablespoons of smooth peanut butter
- 1 small ripe banana mashed
- 2 tablespoons butter
Spread the peanut butter on one slice of bread and the mashed banana on the other. Press the slices gently together. Melt the butter (or to be truly Elvis-like, melt bacon fat!) over low heat in a small frying pan. Place the sandwich in the pan and fry until golden-brown on both sides. Eat it with a glass of buttermilk.
Słowniczek:
mashed: zmiażdżony, zgnieciony
spread: rozsmaruj
gently: delikatnie
melt: roztop
bacon fat: tłuszcz z bekonu
pan: patelnia
buttermilk: maślanka
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze