Przepis na paluszki
PATRYCJA • dawno temuDzieci lubią przekąski, zwłaszcza jeśli są chrupiące. Jeśli masz wolną chwilę upiecz swoim urwisom smaczne paluszki do chrupania. Przepis jest bardzo łatwy i zajmie ci tylko chwilę. Zobacz sama.
Składniki:
- 2 dag drożdży,
- 6 łyżek mleka,
- 20 dag mąki,
- 5 dag masła,
- szczypta soli,
- żółtko roztrzepane z odrobiną mleka,
- sezam lub mak.
Sposób przyrządzenia:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski i wlej do niej rozpuszczone drożdże. Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go w cienkie paski. Pasma ciasta mocz w jajku z mlekiem i układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między paluszkami, aby ciasto się nie skleiło podczas pieczenia. Posyp paluszki sezamem lub makiem. Piecz do czasu, aż się zarumienią.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze