Przepis na paluszki
PATRYCJA • dawno temu![](https://m.kafeteria.pl/paluszki-d710b5a94961bdb000d00d5,730,0,0,0.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dzieci lubią przekąski, zwłaszcza jeśli są chrupiące. Jeśli masz wolną chwilę upiecz swoim urwisom smaczne paluszki do chrupania. Przepis jest bardzo łatwy i zajmie ci tylko chwilę. Zobacz sama.
Składniki:
- 2 dag drożdży,
- 6 łyżek mleka,
- 20 dag mąki,
- 5 dag masła,
- szczypta soli,
- żółtko roztrzepane z odrobiną mleka,
- sezam lub mak.
Sposób przyrządzenia:
Rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Wysyp mąkę na stolnicę lub do dużej miski i wlej do niej rozpuszczone drożdże. Dodaj roztopione i przestudzone masło oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Pokrój go w cienkie paski. Pasma ciasta mocz w jajku z mlekiem i układaj na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między paluszkami, aby ciasto się nie skleiło podczas pieczenia. Posyp paluszki sezamem lub makiem. Piecz do czasu, aż się zarumienią.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze