Celiakia a nietolerancja glutenu
PATRYCJA • dawno temuNiektóre dzieci nie mogą spożywać pokarmów zawierających gluten, ze względu na nietolerancję tego składnika. W przypadku alergii na gluten istnieje szansa, że organizm dziecka z czasem zacznie go tolerować. Dzieci chore na celiakię skazane są na dietę bezglutenową do końca życia.
Celiakia
Ta nieuleczalna choroba wynika prawdopodobnie z wady genetycznej. Organizm uznaje białko glutenu za wroga i zaczyna je zwalczać, przez co uszkadza kosmki jelitowe i zaburza proces trawienia.
Objawy celiakii występują na skutek spożywania produktów zawierających gluten. W nielicznych przypadkach choroba może przez długi czas mieć postać utajoną i nie dawać żadnych objawów aż do późnego dzieciństwa. Do najczęstszych objawów schorzenia zalicza się: anemię, brak apetytu, wzdęcia, bóle brzucha, przewlekłe biegunki, nadpobudliwość, zbyt małe przybieranie na wadze.
Leczenie celiakii polega na całkowitym wyeliminowaniu glutenu z diety maluszka.
Alergia na gluten
Co do objawów przypomina łagodną postać celiakii. Uczulenie objawia się: kolkami, wzdęciami, biegunką, a niekiedy dolegliwościami ze strony układu oddechowego lub zmianami skórnymi. Leczenie alergii na gluten to również eliminacja z diety wszelkich produktów ze szkodliwym białkiem roślinnym. Wraz z wiekiem, większość dzieci wyrasta z alergii.
Dieta bezglutenowa
Produkty spożywcze, które stosowane są w diecie bezglutenowej to: ryż, kukurydza, proso, soja, gryka, ziemniaki, fasola, groch, amarantus, tapioka. Ponadto glutenu nie zawierają: chleb świętojański, mąka z orzechów, maniok. W wyniku modyfikacji żywności można usunąć gluten z produktów. W ten sposób powstała m.in. skrobia pszenna bezglutenowa.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze