Przysmak z dyni – pumpkin pie
TOMEK ERNESTOWICZ • dawno temuCiasto dyniowe to tradycyjny wypiek amerykański przygotowywany jesienią i wczesną zimą. Idealny na Halloween oraz nadchodzące Święto Dziękczynienia i Boże Narodzenie.
Cooking Time: 50 minutes
Ingredients:
- 1 ¼ cups pumpkin puree
- ¾ cup sugar
- ½ teaspoon salt
- ½ teaspoon ground ginger
- 1 teaspoon ground cinnamon
- 1 teaspoon all-purpose flour
- 2 eggs, lightly beaten
- 1 cup evaporated milk, undiluted
- 2 tablespoons water
- ½ teaspoon vanilla extract
- 9-inch pie crust, unbaked
Preparation:
In mixing bowl, combine pumpkin, sugar, salt, ginger, cinnamon, and flour. Add eggs; mix well. Add evaporated milk, water and vanilla; mix well. Pour pumpkin pie mixture into a 9-inch pastry lined pie pan. Preheat oven to 425° (220°C). Bake at 425° for 15 minutes. Reduce heat to 350° (180°C) and bake pumpkin pie for about 35 minutes longer, until pumpkin pie is set.
Glossary:
- ground ginger – zmielony imbir
- all-purpose flour – mąka uniwersalna
- evaporated milk – skondensowane mleko
- undiluted – nierozcieńczony
- pie crust – spód z kruchego ciasta
Aby uzyskać puree dyniowe, dynię oczyszczamy z pestek i wkładamy do piekarnika ustawionego na 180°C. Pieczemy, aż będzie zrumieniona i miękka. Usuwamy wysuszoną skorupiastą część wokół miąższu, miąższ wydrążamy łyżką do miski, po czym miksujemy na gładką papkę.
Pumpkin pie można jeść na gorąco lub na zimno, koniecznie jednak z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Smacznego!
Zobacz także:
Halloween – święto duchów
Trick or treat, czyli halloweenowe szaleństwo
Pumpkin Soup or Why We Love Leftovers!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze