Potrawy z dyni
DAMIESA • dawno temuChoć w naszej kulturze mało kto świętuje Halloween, to po dynię warto sięgać, tak często, jak to tylko jest możliwe. Dlaczego? Zawiera ona pokłady witamin A, B, C czy PP, a do tego jest bogata w takie składniki mineralne, jak fosfor, żelazo, wapń czy magnez. Do tego jej wartość kaloryczna jest bardzo niska, bo w 100 g dyni znajduje się ok. 32 kcal. Jakiedania zdyni możemy przygotować?
Risotto z dynią – przez fakt, iż jest bardzo sycąca, świetnie zastępuje mięso. Dobrze jest ją najpierw zalać mlekiem, by nabrała delikatnego smaku i odstawić na 12 godzin. Następnie połączyć ryż z masłem oraz oliwą z oliwek i po kolei dodawać ulubione składniki np. zeszkloną cebulkę, pomidory i oczywiście dynię. Pod koniec dodajemy ser parmezan, natkę pietruszki i gałkę muszkatołową. Danie będzie znakomicie smakować wzbogacone odrobiną wina białego dodanego podczas smażenia do ryżu. Opcjonalnie zamiast sera żółtego można także dodać fetę.
Pierogi z dynią – aby przygotować farsz, wystarczy kawałki dyni zmielić na maszynce, a następnie wymieszać z rozdrobnionym twarożkiem. Dla poprawienia smaku można lekko dosłodzić, ale nie jest to konieczne. Takie pierożki podajemy ze słodką śmietanką.
Zapiekanka z dynią – składniki z którymi będzie się dobrze komponować to ziemniaki, ser żółty, pomidory, cebula i czosnek. Kartofle możemy też zastąpić ulubionym makaronem. Do tego dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Dynia wysubtelnia i lekko osładza smak potrawy, a do tego, takie danie jest świetnym obiadowym rozwiązaniem dla wegetarian.
Jeśli zaś nie macie ochoty na danie obiadowe, polecam przygotowanie łagodnej w smaku i bardzo pożywnej zupy dyniowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze