Kurczak z morelami na cytrynowym kuskusie
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuNiniejszym rozpoczynam cykl „dania proste, a wykwintne”. Będę przedstawiał Wam dania, które bez problemów mogłyby zagościć w menu hotelowych restauracji, a tak naprawdę nie są takie trudne w przygotowaniu. Poniższy przepis pochodzi z Maroka, kraju o wspaniałych tradycjach kulinarnych.
A oto przepis:
- 400g piersi z kurczaka,
- 200g kaszy kuskus,
- 150ml bulionu warzywnego,
- 2 średnie morele (lub 150g konfitury morelowej),
- 100g zielonej fasolki szparagowej,
- garść oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- sól, pieprz, kolendra, kminek,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek
Kurczaka kroimy w długie, cienkie paski i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy już się obsmaży z obu stron doprawiamy go solą, odrobiną pieprzu, łyżeczką kminku i kolendry. W tym samym czasie wsypujemy do garnka kaszę kuskus, zalewamy ją ok. 400ml wody, wlewamy sok z cytryny i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy minutę, po czym zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Do kurczaka dodajemy zieloną fasolkę, oliwki i pokrojone w średnią kostkę morele (oczywiście bez skórki). Podsmażamy 3 minuty, zalewamy bulionem i gotujemy kolejne 3 minuty. Następnie mieszamy kuskus widelcem i nakładamy na talerze. Na wierzchu układamy kurczaka z dodatkami i posypujemy świeżo siekaną natką pietruszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze