Pikantny kurczak z kuskusem i warzywami śródziemnomorskimi
PAULINA.TYBURSKA • dawno temuArtykuł sponsorowany
Soja kojarzy się głównie z wegetarianizmem. Ostatnio mięsożercy mogli przeczytać, że i oni — w równym stopniu — mogą korzystać z zalet produktów sojowych. Tym razem możecie przekonać się o tym w praktyce, wystarczy tylko postępować zgodnie z poniższym przepisem. Więcej smakowitych porad i ciekawostek znajdziecie na facebooku Alpro Soya.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 piersi z kurczaka bez skóry,
- 1 łyżka curry w proszku,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- cukinia,
- czerwona papryka,
- 2 marchewki,
- 6 łyżek kuskusu,
- szklanka naturalnego napoju Alpro soja,
- natka pietruszki,
- czubata łyżka masła,
- łyżka mąki,
- szczypta startej gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Marchewkę i cukinie pokroić w plastry, paprykę — w paski. Warzywa osobno przesmażyć na oliwie. Ułożyć warstwami w naczyniu żaroodpornym. Posypać startym żółtym serem. Zalać sosem beszamelowym. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 40 minut.
Kurczaka umyć, pokroić w paski, zalać dwoma łyżkami oliwy. Dodać ostrą paprykę, sól, pieprz, czosnek, curry i mielony cynamon. Wymieszać i pozostawić w lodówce na przynajmniej 2 godziny. Wyjąć i piec w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Kiedy warzywa i kurczak będą gotowe kuskus należy zalać gorącą wodą, a następnie wymieszać. Odczekać 5 minut.
Sos beszamelowy: W małym garnku rozgrzać masło, dodać mąkę. Rozcieńczyć napojem sojowym, dodać pieprz, sól i startą gałkę muszkatołową. Dobrze rozmieszać, aby sos nie miał grudek.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze