Zupa strogonow
KAROLINA • dawno temuJeżeli choć raz próbowałaś ustalić, dlaczego jesz jedne produkty, podczas gdy z niewiadomych przyczyn nie sięgasz po drugie, zdołałaś poczynić pewne obserwacje. Otóż często słyszy się, że za to co jemy jesteśmy sami odpowiedzialni, jednakże jak tu przejść obok stoiska ze świeżym pieczywem i nie skusić się na chociażby małego pączka albo gniazdka. Kiedy zastanowimy się choć trochę nad tym, dlaczego wybieramy te, a nie inne potrawy na pewno zaobserwujemy, że zewsząd oddziałuje na nas różnie pojęta reklama. Z jednej strony oglądamy ją w telewizji, z drugiej natomiast w sklepach kuszą nas zapachy i opakowania nieraz tych samych cukierków albo chipsów. Dla własnego zdrowia czasami lepiej jest posłuchać się tego, co mówi nam własne ciało. Której z nas bowiem nie chce się pić, kiedy nadchodzi mróz albo czy jest coś smaczniejszego zimą niż surówka z kiszonej kapusty? Wraz ze spadkiem temperatury możemy z powodzeniem pożegnać świeże warzywa i przywitać konkretniejsze potrawy. Obok tak ekstremalnych dań jak żeberka albo golonka wskazać tu można różnego rodzaju treściwe zupy. Jedną z nich jest zupa strogonow. Jeżeli nie masz pojęcia, w jaki sposób ją przyrządzić i chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej na temat dania strogonow, zapoznaj się z poniższym artykułem.
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy jest dość popularnym daniem, dlatego też na pewno już nieraz spotkałaś się z tą nazwą. Zanim jednak dowiemy się, co to jest strogonow, nie możemy obejść się bez przytoczenia historii powstania tej niezwykłej potrawy. Otóż danie to zawdzięcza swoje miano rosyjskiemu hrabiemu żyjącemu w XIX wieku i pełniącemu obowiązki dyplomaty. To właśnie on spopularyzował omawianą potrawę, której autorem jest francuski kucharz służący na dworze Aleksandra I. Jak widać, początki tej niezwykłej potrawy sięgają kręgu najwyższych sfer, jednakże z czasem stała się ona bardzo popularna. Czemu zawdzięcza ona takie uznanie? Jest to danie dość proste w przyrządzeniu, a zarazem niezwykle smaczne. Szukając jakiegoś odpowiednika, szybko zauważymy, że nieco przypomina on gulasz. Strogonow przyrządza się na bazie mięsa wołowego z dodatkiem pieczarek, papryki i ogórków kiszonych. Często dodaje się do niego także śmietanę. Na podstawie tej potrawy powstała zupa gulaszowa strogonow. Masz ochotę na zrobienie rozgrzewającej zupy strogonow z wołowiny? Nie trać okazji i już teraz zapoznaj się z poniższym przepisem na zupę strogonow.
Przepis na zupę strogonow
Do ugotowania zupy strogonow będziesz potrzebowała:
- 1 kg polędwicy wołowej,
- 2 papryk czerwonych,
- 25 dag pieczarek,
- małego słoiczka koncentratu pomidorowego,
- 4 cebul,
- soli,
- pieprzu,
- śmietany.
Mięso należy umyć i po osuszeniu pokroić na niewielkie kawałki. Następnie macerujemy je solą i pieprzem i pozostawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy cebulę, a także kroimy ją w drobną kostkę. Pieczarki, a także paprykę należy umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki.
Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i podsmażamy tak, aby zarumieniło się z każdej strony. Następnie przekładamy je do rondelka i podsmażamy cebulę. W garnku oprócz mięsa znaleźć się musi cebula, a także pokrojone warzywa. Całość zalewamy wodą i dusimy, aż warzywa i mięso staną się miękkie.
Do zupy dodajemy mały koncentrat pomidorowy, a także zabielamy ją śmietaną. Całość należy doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze