Łosoś w sosie koperkowym
KAROLINA • dawno temuCo najchętniej jadamy podczas letniego wypoczynku nad morzem? Bezsprzecznie obowiązkową potrawą jest ryba. Niestety częstokroć sposób jej przyrządzania i jakość podanej potrawy pozostawiają wiele do życzenia. Obok wysokich cen smażonej flądry albo pieczonego dorsza zwykle towarzyszy im niezbyt dokładne przygotowanie, często będące przyczyną zatrucia pokarmowego. Nie należy jednak rezygnować z jedzenia ryb. Zamiast kusić się na rybę smażoną w pobliskim barze, lepiej jest kupić surowy produkt i przygotować go samodzielnie. Wydaje ci się, że nie potrafisz przyrządzić smacznej ryby? Czasami wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis, by stać się prawdziwym mistrzem kuchni! Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób na łososia w sosie koperkowym. To wyśmienite danie nie tylko na pewno przypadnie ci do gustu, ale pomoże ci także w zdobyciu uznania kulinarnego wśród bliskich. Nie czekaj i już teraz sięgnij po tajną broń, jaką jest świeży i aromatyczny koperek.
Dania z koperkiem
Zanim dowiemy się, jak przygotować łososia w sosie śmietanowo-koperkowym, warto poznać inne propozycje dań z koperkiem. Ta niezwykła przyprawa dostępna jest dzięki łatwemu sposobowi konserwacji przez cały rok, jednak największe właściwości kulinarne posiada właśnie późnym latem. To wówczas najlepiej jest koperek ususzyć albo zamrozić, ponieważ posiada bardzo intensywny zapach, a także niezwykle intensywną barwę. Istnieje wiele potraw z koperkiem, które z łatwością przygotujemy. Chyba najbardziej klasyczną propozycją są młode ziemniaczki gotowane w mundurkach z dodatkiem tej przyprawy – danie proste i niezwykle smaczne. Koper doskonale komponuje się również z innymi młodymi warzywami, jak chociażby kapusta. W trakcie zimy natomiast stanowi atrakcyjny dodatek do dań mięsnych. Wystarczy dodać odrobinę kopru do roladek wieprzowych, pieczonego kurczaka albo gołąbków, by zachwycić smakiem, kolorem i zapachem. Ciekawym pomysłem jest również ryba w sosie koperkowym. Świetnie sprawdzają się tutaj różne gatunki, jednak najbardziej smaczny wydaje się łosoś zanurzony w sosie koperkowym. Przeczytaj poniższy przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tej potrawy.
Przepis na łososia w sosie koperkowym
Do zrealizowania przepisu na łososia w sosie koperkowym będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 kg łososia,
- 1 porcja włoszczyzny,
- 1 pęczek świeżego kopru,
- 150 ml śmietany,
- 1 łyżka mąki,
- sól,
- sok z cytryny,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i porcjujemy. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy na niewielkie kawałki, możemy także zetrzeć ją na tarce. Warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i przygotowujemy wywar. W tym czasie grillujemy łososia na niewielkim ogniu. Możemy go również usmażyć, uprzednio obtaczając go w mące. Kiedy warzywa będą miękkie, rozrabiamy mąkę z ½ szklanki wody i śmietany. Taką mieszankę dodajemy do wywaru. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Rybę podajemy z tak przyrządzonym sosem razem z odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze