Ciasto bez mąki
KAROLINA • dawno temuSzczęście mają ci, którzy bez jakichkolwiek obaw mogą sięgnąć po dowolny produkt spożywczy bez lęku, że wywoła to w ich organizmie reakcję uczuleniową. Okazuje się, że to właśnie niektóre produkty pokarmowe, które zalecane są w każdej zdrowej diecie mogą u niektórych z nas powodować uczulenia. I tak, chyba najbardziej popularnym przykładem tej sytuacji jest alergia na mleko, orzechy albo kawę. Czasami tylko niewielka ilość wskazanych produktów spożywczych może negatywnie wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Jak sobie radzić w takich sytuacjach? Jeżeli jesteś na coś uczulona, a nie chcesz rezygnować z przyjemności jedzenia, nie czekaj i już teraz poświęć chwilę na przeczytanie poniższego artykułu. Dzięki temu przekonasz się, że możliwe jest zastępowanie jednych produktów innymi. Jest to dość proste i nie wymaga dużego wysiłku, a jedynie wiedzy, w jaki sposób postępować, by udało się nam upiec wyśmienite ciasto czekoladowe bez dodatku mąki. Zanim jednak poznamy tę niezwykłą recepturę, warto dowiedzieć się więcej na temat znaczenia omawianego produktu spożywczego w codziennych czynnościach wykonywanych w kuchni.
Jedzenie mąki
Jakie mamy pierwsze skojarzenie, kiedy pomyślimy o tym, do czego przydaje się mąka? Bez wątpienia większość z nas wskazała pieczywo. Począwszy od chleba białego, poprzez razowy, a skończywszy na bułeczkach z ziarnami, pieczywo jest najbardziej charakterystycznym przykładem jedzenia mąki. Kiedy jednak bardziej zagłębimy się w tę tematykę, uświadomimy sobie, że osoby, które nie mogą jeść mąki ze względów zdrowotnych, muszą zrezygnować ze zdecydowanej większości potraw. Mąka, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, dodawana jest do wielu zup czy sosów. Jej zagęszczające właściwości są także wykorzystywane w trakcie robienia wielu słodyczy i deserów, w tym kisielu. Czy jedzenie mąki jest zdrowe? Produkty wytworzone na bazie mąki, a zwłaszcza białe pieczywo, znajdują się na samym szczycie piramidy zdrowego żywienia. Oznacza to tyle, że proporcjonalnie powinniśmy jeść ich najmniej w stosunku na przykład do owoców czy warzyw. Nie należy jednak tego rozumieć w ten sposób, że mąkę trzeba z diety wykluczyć. Z taką sytuacją mamy do czynienia tylko wtedy, gdy ze względów zdrowotnych nie możemy jej spożywać. W takich przypadkach z pomocą przychodzą nam chociażby pomysły na ciasta bez mąki. Masz ochotę na ciasto czekoladowe? Nie czekaj i już teraz poznaj przepis na ciasto bez mąki.
Przepis na ciasto bez mąki
Do przygotowania ciasta czekoladowego bez mąkibędziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- ½ laski wanilii,
- 85 g kakao,
- 75 g cukru białego,
- 75 g cukru brązowego,
- 150 g masła,
- 3 jajka,
- ½ słoika masła czekoladowego,
- 2 garście orzechów laskowych łuskanych.
Sposób przygotowania:
Masło wkładamy do garnka i wstawiamy na ogień. Kiedy będzie się topiło, dodajemy do niego połamaną na niewielkie kawałki tabliczkę czekolady. Całość podgrzewamy do czasu, aż zupełnie się roztopi i połączy. Następnie ubijamy jajka razem z kakao i cukrem, by znalazło się w nich jak najwięcej pęcherzyków powietrza. W ten sposób otrzymaną masę mieszamy razem z masłem i kakao i dodajemy do nich wanilię. Całość delikatnie przelewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu ciasto smarujemy masłem czekoladowym, a na wierzchu układamy orzechy włoskie.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze