Pyszne ciasto czekoladowe
PATRYCJA • dawno temu

Dziś przepis dla małych łasuchów na ciasto czekoladowe. Jeśli
nie masz pomysłów na ciasto świąteczne, to może okazać się strzałem w
dziesiątkę. Czekoladowy przysmak równie dobrze może posłużyć za tort
urodzinowy, w końcu nie wszystkie dzieci przepadają za biszkoptem przełożonym
masą. Wypróbuj przepis już dziś, zajmie ci to tylko chwilę.
Przygotuj:
- ½ kostki masła,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jajka,
- szklankę cukru,
- łyżeczkę esencji waniliowej,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do formy.

Jak zrobić ciasto czekoladowe?
1. Zacznij od włączenia piekarnika i ustawienia na temperaturę
180 stopni. Teraz przygotuj formę.
2. W niewielkim rondelku roztop masło i dodaj do niego kakao. Dokładnie
wymieszaj, żeby nie było grudek. Stale mieszając, zmniejsz ogień do minimum. Gdy
uzyskasz jednolitą masę zdejmij rondelek z ognia i odstaw do przestygnięcia.
3. W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do niej masę
czekoladową i esencję waniliową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
4. Jeszcze tylko orzechy i smaczne ciasto czekoladowe gotowe. Przełóż ciasto do formy i
wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut.
Gdy ostygnie, polej rozpuszczoną czekoladą. Mniam!

Najnowsze

Jak przygotować się do domowej depilacji IPL?
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze