Pyszne ciasto czekoladowe
PATRYCJA • dawno temuDziś przepis dla małych łasuchów na ciasto czekoladowe. Jeśli
nie masz pomysłów na ciasto świąteczne, to może okazać się strzałem w
dziesiątkę. Czekoladowy przysmak równie dobrze może posłużyć za tort
urodzinowy, w końcu nie wszystkie dzieci przepadają za biszkoptem przełożonym
masą. Wypróbuj przepis już dziś, zajmie ci to tylko chwilę.
Przygotuj:
- ½ kostki masła,
- 5 łyżek kakao,
- 2 jajka,
- szklankę cukru,
- łyżeczkę esencji waniliowej,
- ½ szklanki mąki pszennej,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
- tłuszcz i bułka tarta lub pergamin do formy.
Jak zrobić ciasto czekoladowe?
1. Zacznij od włączenia piekarnika i ustawienia na temperaturę
180 stopni. Teraz przygotuj formę.
2. W niewielkim rondelku roztop masło i dodaj do niego kakao. Dokładnie
wymieszaj, żeby nie było grudek. Stale mieszając, zmniejsz ogień do minimum. Gdy
uzyskasz jednolitą masę zdejmij rondelek z ognia i odstaw do przestygnięcia.
3. W dużej misce ubij jaja z cukrem. Dodaj do niej masę
czekoladową i esencję waniliową. Wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj.
4. Jeszcze tylko orzechy i smaczne ciasto czekoladowe gotowe. Przełóż ciasto do formy i
wstaw do piekarnika. Piecz ok. 25 minut.
Gdy ostygnie, polej rozpuszczoną czekoladą. Mniam!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze