Słodki i bardzo czekoladowy. Podając go na przyjęciu, najlepiej przygotuj lekkie dania główne, bo kiedy na stole pojawi się deser, goście muszą mieć jeszcze bardzo dużo wolnego miejsca w brzuchu. Tort, mimo iż nie jest nasączany, jest „mokry” i wprost rozpływa się w ustach. Lepiej nie próbuj, jeśli jesteś w trakcie diety odchudzającej. Zakochasz się w tym torcie, a jest on naprawdę sycący.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru,
1 szklanka śmietany 18%,
1 szklanka mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżka octu,
1 łyżeczka sody.
Krem:
1 szklanka cukru,
1,5 szklanka mleka,
3 jajka,
250 g masła,
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
Polewa:
2/3 łyżki masła,
2 łyżki wody,
2 czubate łyżki kakao,
8 łyżek cukru.
Do dekoracji:
Starta połowa gorzkiej czekolady lub garść wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
Wymieszać wszystkie składniki, podzielić na 3 części i upiec jako osobne placki (w temperaturze 170 stopni C, około 15 - 25 minut).
Krem:
Zagotować szklankę mleka z cukrem. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę i jajka, wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.
Masło utrzeć, a następnie dodawać po łyżce wystudzonego uprzednio budyniu.
Można też dodać łyżkę spirytusu lub ajerkoniaku, krem będzie miał lepszy smak.
Przełożyć placki kremem i przygotować polewę czekoladową.
Polewa
Wszystkie składniki do polewy gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu aż cukier się rozpuści.
Gdy polewa będzie gotowa oblać nią wierzch i boki ciasta.
Ciasto ozdobić utartą czekoladą lub wiórkami kokosowymi - według własnego uznania.
Tort chłodzić w lodówce ponad godzinę. Podawać tuż po wyjęciu.
Jak podawać?
Do mrożonej kawy, do herbaty lub lampki białego, schłodzonego wina.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 25 zł |