Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka maku,
- 7 białek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka cukru,
- 15 dag wiórków kokosowych.
Krem:
- 7 żółtek,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 2 szklanki mleka,
- 1 kostka margaryny.
Do dekoracji:
- 1 paczka biszkoptów,
- 100ml wódki,
- polewa czekoladowa,
- posiekane orzechy.
Jak przyrządzić?
1. Białka ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukie waniliowy.
2. Wymieszać wiórki kokosowe z makiem, dodać do ubitej piany i dokładnie wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tortownicy. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
3. Przygotować krem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać 0,5 szklanki mleka i budynie. Całość zmiksować.
4. Pozostałe mleko zagotować, ostudzić i dolać do masy jajecznej.
5. Margarynę rozdrobnić widelcem i połączyć z masą mleczno-jajeczną. Całość dokładnie utrzeć.
6. Na makowo-kokosowy spód nałożyć krem, a potem biszkopty nasączone alkoholem. Całość polać polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na 1 godz. do lodówki.
Uwagi:
SMACZNEGO!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | Asia |