Rzadko stosowany w naszej kuchni rabarbar jest odpowiedzialny za lekko kwaskowy smak potraw. Dlatego ciasto z rabarbarem przypadnie do gustu zwłaszcza przeciwnikom oblanych czekoladą, karmelem lub innym słodem deserów. Ciasto jest lekkie, puszyste i w pewien sposób orzeźwiające. Jego kwaskowy posmak można zniwelować obsypując wierzch większą ilością cukru pudru.
Składniki:
0,75 kg rabarbaru,
1 kostka masła lub margaryny,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 torebka budyniu waniliowego,
4 jaja,
2 łyżki proszku do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku.
Gdy masa będzie gładka wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń z torebki.
Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę.
Rabarbar umyć, obrać z czerwonawej skórki i pokroić w kostkę.
Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasto, lekko przyciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni C.
Jak podawać?
Podawać z herbatą, lodem i cytryną lub kawą mrożoną.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 14 |
Przybliżony koszt | 12 zł |