Ciasto z rabarbarem

Przepis kulinarny
Ciasto z rabarbarem Zobacz 6 zdjęć

Rzadko stosowany w naszej kuchni rabarbar jest odpowiedzialny za lekko kwaskowy smak potraw. Dlatego ciasto z rabarbarem przypadnie do gustu zwłaszcza przeciwnikom oblanych czekoladą, karmelem lub innym słodem deserów. Ciasto jest lekkie, puszyste i w pewien sposób orzeźwiające. Jego kwaskowy posmak można zniwelować obsypując wierzch większą ilością cukru pudru.

Składniki:

0,75 kg rabarbaru,
1 kostka masła lub margaryny,
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
1 torebka budyniu waniliowego,
4 jaja,
2 łyżki proszku do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku.

Gdy masa będzie gładka wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyń z torebki.

Wszystkie składniki połączyć. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną blachę.

Rabarbar umyć, obrać z czerwonawej skórki i pokroić w kostkę.

Kawałki rabarbaru ułożyć na ciasto, lekko przyciskając. Piec około 45 minut w temperaturze 160 stopni C.

Jak podawać?

Podawać z herbatą, lodem i cytryną lub kawą mrożoną.

4.00
1 głos
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania75 min.
Trudnośćśredni
Porcje14
Przybliżony koszt12 zł

Ciasto z rabarbarem: Podobne przepisy

Ciasto z rabarbarem: wypróbuj również

Powiązane Tematy