Rzadko stosowany w naszej kuchni rabarbar jest odpowiedzialny za lekko kwaskowy smak potraw. Dlatego ciasto z rabarbarem przypadnie do gustu zw艂aszcza przeciwnikom oblanych czekolad膮, karmelem lub innym s艂odem deser贸w. Ciasto jest lekkie, puszyste i w pewien spos贸b orze藕wiaj膮ce. Jego kwaskowy posmak mo偶na zniwelowa膰 obsypuj膮c wierzch wi臋ksz膮 ilo艣ci膮 cukru pudru.
Sk艂adniki:
0,75 kg rabarbaru,
1 kostka mas艂a lub margaryny,
2 szklanki m膮ki,
1 szklanka cukru,
1 torebka budyniu waniliowego,
4 jaja,
2 艂y偶ki proszku do pieczenia.
Jak przyrz膮dzi膰?
Mas艂o utrze膰 z cukrem na puszyst膮 mas臋, nast臋pnie dodawa膰 po jednym jajku.
Gdy masa b臋dzie g艂adka wsypa膰 m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i budy艅 z torebki.
Wszystkie sk艂adniki po艂膮czy膰. Ciasto wy艂o偶y膰 na wysmarowan膮 blach臋.
Rabarbar umy膰, obra膰 z czerwonawej sk贸rki i pokroi膰 w kostk臋.
Kawa艂ki rabarbaru u艂o偶y膰 na ciasto, lekko przyciskaj膮c. Piec oko艂o 45 minut w temperaturze 160 stopni C.
Jak podawa膰?
Podawa膰 z herbat膮, lodem i cytryn膮 lub kaw膮 mro偶on膮.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 75 min. |
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 14 |
Przybli偶ony koszt | 12 z艂 |