Babka orzechowo-rumowa

Przepis kulinarny

Składniki:

- 50 dag mąki,
- 20 dag cukru,
- 25 dag margaryny,
- 5 jajek,
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki śmietany 18% (słodkiej),
- 20 dag kremu orzechowego (typu nutella),
- 10 dag mielonych orzechów włoskich,
- 5 łyżek rumu,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 opakowanie cukru waniliowego.

Jak przyrządzić?

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę utrzeć na puszysty krem i połączyć z masą jajeczną. Dodać mleko i śmietanę. Po łyżce dodawać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto podzielić na dwie części-jedną połączyć z rumem, a drugą z kremem orzechowym wymieszanym z mielonymi orzechami. Formę babkową dokładnie posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Do formy przełożyć najpierw ciasto z rumem a następnie z kremem orzechowym. Widelcem delikatnie przemieszać obydwa ciasta. Piec 55-60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy i polukrować.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćśredni
AutorDorota

Babka orzechowo-rumowa: Podobne przepisy

Babka orzechowo-rumowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy