Sos orzechowy
KAROLINA • dawno temuPrzychodzi taki czas w naszym życiu, że postanawiamy chociażby odrobinę poprawić jego jakość. Postępowanie takie może przyjmować najróżniejszą postać – odkrywanie nowych pasji albo zadbanie o swoje dobre samopoczucie poprzez zdrowe odżywianie. Jeżeli choć raz zastanawiałaś się, co zrobić, by poprzez poprawę nawyków żywieniowych czuć się lepiej, na pewno spotkałaś się z licznymi poradami dietetyków, które nie zawsze łatwo jest nam wcielić w życie. Jednakże wystarczy dostosować się do omawianych zaleceń, by już po chwili zauważyć, że mamy coraz więcej energii i chęci do działania. Jednym z najbardziej zgubnych postępowań, zwłaszcza dla osób zmagających się z kilkoma zbędnymi kilogramami jest podjadanie między posiłkami kalorycznych przekąsek. Okazuje się, że wcale nie musimy z nich zrezygnować. Czasami wystarczy tylko zamienić chipsy, frytki albo ciastka na świeże warzywa albo orzechy. To właśnie ostatnie z wymienionych produktów doskonale sprawdzają się jako wartościowy dodatek do wielu potraw. Bardzo ciekawym pomysłem jest przygotowanie sosu orzechowego. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób go przyrządzić.
Czy orzechy są zdrowe?
Zanim dowiemy się, jak zrobić sos orzechowy do mięsa,warto jest odpowiedzieć sobie na pytanie, czy orzechy są zdrowe – tak jak twierdzi zdecydowana większość dietetyków. Na początku trzeba zaznaczyć, że orzechy są produktem wysokokalorycznym i powinniśmy raczej traktować je jako przekąskę, niż jako źródło, które zaspokoi nasz głód. Oprócz tego niektóre z nich, zwłaszcza orzechy ziemne, wywołują reakcje alergiczne. To dwie wyłączne właściwości orzechów, z których możemy nie być zadowoleni. Jednakże możemy z łatwością przeciwstawić im wiele zalet. Po pierwsze orzechy są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozwalają nam obniżyć poziom złego cholesterolu i przez to zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego, zawału serca albo udaru mózgu. Kolejną zaletą jest występowanie dość dużej ilości błonnika w orzechach. To właśnie on ułatwia nam trawienie. Przygotowanie sosu z orzechów włoskichjest także znakomitym pomysłem dla kobiet w ciąży, ponieważ potrawa ta dzięki zawartym w orzechach składnikom stanowi prawdziwe bogactwo kwasu foliowego. Jak przygotować sos orzechowy do warzyw, by poczuć się naprawdę lepiej? Nie czekaj i poznaj przepis na sos orzechowy.
Przepis na sos orzechowy
Do przygotowania sosu orzechowego będziesz potrzebowała następujących składników:
- 10 orzechów włoskich łuskanych,
- szczypta imbiru,
- ½ łyżeczki brązowego cukru,
- sos sojowy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Orzechy należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie rozdrabniamy je na niewielkie kawałki i prażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Po chwili dodajemy do całości cukier i czekamy, aż trochę się skarmelizuje. Teraz wystarczy tylko całość posypać tartym imbirem i doprawić do smaku sosem sojowym. Sos świetnie sprawdza się w zestawieniu z daniami mięsnymi, jak i warzywami. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak, dodaj więcej imbiru.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze