Ciastka z masłem orzechowym
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuPrzepis na pyszne bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym zachwyci całą twoją rodzinę. Idealnie skomponowane składniki sprawią, że nie poczujesz braku mąki. Owsiane smakołyki powstaną z produktów, które najprawdopodobniej posiadasz w swojej kuchni, a do tego zarumienią się na złoto w mniej niż 10 minut. Przekonaj się, jak łatwo i szybko przygotujesz zdrowe ciastka z masła orzechowego.
Zalety masła orzechowego
Produkt ten wytwarzany jest z orzechów ziemnych, tzw. fistaszków. Są one bogatym źródłem wapnia i błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego. Co więcej, zawierają antyoksydanty oraz dobre kwasy tłuszczowe, czyli wartości odżywcze niezbędne w diecie człowieka. Orzeszki ziemne wspaniale wpływają na serce, a dzięki zawartości witaminy E – także na skórę. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być spożywane przez cukrzyków. Należy jednak pamiętać, że nie jest to produkt dietetyczny – w 100 g fistaszków jest aż 581 kcal.
Jak wskazują naukowcy, spożywanie orzechów ziemnych więcej niż raz w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwinięcia cukrzycy u dorosłych kobiet. Dzięki wspomnianym nienasyconym kwasom tłuszczowym, fistaszki pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu insuliny i glukozy w organizmie. Zdaniem badaczy, najkorzystniejsze dla zdrowia jest konsumowanie co najmniej 28 g orzeszków 5 razy w tygodniu. Jednym ze sposobów na włączenie ich do diety jest upieczenie chrupiących ciasteczek z masła orzechowego.
Jak zrobić ciastka z masła orzechowego?
Aby sporządzić pyszny deser potrzebujesz jedynie kilku produktów. Przygotuj:
- ½ szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów,
- ½ łyżki brązowego cukru,
- 1 jajko,
- 1¼ szklanki bezglutenowych płatków owsianych,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej.
Podgrzej piekarnik do 180°C. Umieść w małej miseczce masło orzechowe i cukier, a następnie mieszaj przy pomocy miksera, dopóki masa nie zrobi się puszysta. Wbij jajko. Do kremowej masy dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Dwie blachy do pieczenia pokryj pergaminem. Ukształtuj z ciasta niewielkie kulki, umieść na blaszce i delikatnie przyciśnij, aby je lekko spłaszczyć. Piecz przez 8 minut lub do momentu, gdy nabiorą lekko brązowego koloru. Podawaj na zimno.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze