Jak zdrowo odżywiać się w pracy?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu
W pracy przeważnie jemy w pośpiechu albo nie jemy nic, czekając na powrót do domu. Niestety, pielęgnując podobne nawyki, nie wpłyniesz pozytywnie na własne zdrowie, samopoczucie i sylwetkę. Z tego powodu o posiłku do pracy powinnaś pomyśleć już dzień wcześniej. Najlepiej przygotuj proste i szybkie danie, które w mig spożyjesz w czasie przerwy. Przygotowując posiłek, zadbaj, aby zawierał błonnik, który sprawi, że dłużej pozostaniesz syta, chude białko i witaminy – popij danie sokiem. Nie zapominaj też o zdrowych tłuszczach zawartych w oliwie z oliwek extra virgin (np. Olivari Mediterranean). Zapoznaj się z przepisami na dwa smaczne dania, które dodadzą ci energii w pracy.
Kasza z czarną fasolą i warzywami
Do przygotowania dania potrzebować będziesz:

- puszki czerwonej fasoli,
- ¼ zielonej papryki,
- puszki kukurydzy,
- kaszy jaglanej lub pęczaku,
- 3–4 pieczarek,
- sosu chili,
- rozmarynu,
- czosnku,
- cebuli,
- soli,
- oliwy z oliwek.
Wlej do garnka wodę, a następnie osól ją i gotuj. Wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut. Odcedź kukurydzę i fasolę, a następnie wysyp je na miskę. Obierz pieczarki, czosnek i cebulę oraz pokrój w drobną kostkę. Podsmażaj je na rozgrzanej oliwie. Dodaj kaszę do kukurydzy i fasoli. Do miski wsyp zawartość patelni i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Makaron z wędzonym łososiem
Do przygotowania dania potrzebować będziesz:

- 100 g makaronu pełnoziarnistego,
- 50 g wędzonego łososia,
- 4 łyżek śmietanki 30%,
- pomidorków cherry,
- oliwy,
- koperku,
- soli, pieprzu.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (ok. 2 minuty krócej niż podane na opakowaniu). Następnie podsmaż go na rozgrzanej oliwie, dodaj pomidorki i zalej śmietaną. Po 2–3 minutach dodaj łososia, koperek i dopraw do smaku. Przed dodaniem łososia możesz podsmażyć także niewielką ilość cebulki.
*Źródło zdjęć: materiały prasowe

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze