Przepis na zupę pomidorową
DAMIESA • dawno temuTradycyjną pomidorówkę każdy dobrze zna i ceni, szczególnie wtedy, kiedy przyrządzi ją mama według domowej receptury. Jej zapach i subtelny smak rozpieszczają zmysły. Czynnikiem, który decyduje o tym, że wiele z nas bardzo chętnie sięga po ten rodzaj zupy to fakt, że jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu ani specjalnych zdolności. Nie wierzycie? Przekonajcie się same!
Przygotuj:
- kostkę rosołową,
- koncentrat pomidorowy,
- marchewkę,
- pietruszkę,
- masło,
- ulubiony makaron,
- mąkę,
- 2 łyżki cukru,
- śmietanę,
- 1,5 l wody,
- przyprawy: sól i pieprz.
Sposób wykonania.
- Kostkę rosołową rozpuszczamy w wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niej koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy.
- Dla poprawienia smaku dodajemy kilka łyżek cukru (ilość zależy tylko od kulinarnych gustów, ale należy zachować umiar, by nie stała się zbyt słodka).
- Do całości dodajemy łyżkę mąki wymieszaną wcześniej z ¼ zimnej wody.
- Do zupy dodajemy odrobinę masła rozgrzanego i rozpuszczonego w rondelku – zupa wtedy nabierze lekko tłustej konsystencji i stanie się gęściejsza.
- Na koniec do zupy dokładamy kilka łyżek śmietany, by ją nieco zabielić.
- Zupę pomidorową podajemy z ulubionym makaronem, np. świderki czy muszelki, i wierzch dekorujemy bazylią.
- Świetnie smakować będzie także, jeśli doda się do niej ugotowaną marchewkę i pietruszkę.
Prawda, że to nic trudnego?
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze