Przepisy na spaghetti
DAMIESA • dawno temuPyszne spaghetti, to ten rodzaj dania, które nie ma szansy się znudzić. Jeśli tylko ma się głowę pełną pomysłów, można podejmować kolejne wyzwania w kuchni dodając do niego coraz to nowsze składniki. Takie poszukiwanie najlepszego smaku tylko wzmaga apetyt na kolejne kulinarne eksperymenty. Dziś kilka przepisów na najpopularniejsze rodzaje spaghetti, które z pewnością każdy dobrze zna. Dla tych, którzy dotychczas nie potrafili go przygotować mamy krótki instruktarz.
Przepis na spaghetti bolognese
Składniki, jakie będą potrzebne do wykonania tego rodzaju dania to: paczka mięsa mielonego (nie ma znaczenia czy będzie ono wieprzowe czy drobiowe), pomidory z puszki, 1 czerwona papryka, 1 cebula, oliwa z oliwek do smażenia, 2 jajka, 25 dag sera żółtego, kilka ząbków czosnku, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, czyli sól, pieprz oraz oregano. Mięso należy połączyć z jajkiem, a następnie usmażyć na oliwie z oliwek, rozdrabniając masę na małe cząstki. Następnie dodaje się do niego zeszkloną wcześniej cebulkę i rozgniecione ząbki czosnku. Kolejnym krokiem jest wrzucenie do mieszanki odsączonych wcześniej z nadmiaru płynu, drobno pociętych pomidorków, posiekaną paprykę oraz doprawienie całości solą, pieprzem oraz oregano. Kiedy składniki ładnie się połączą na koniec dodaje się koncentrat pomidorowy i całość dusi ok. 15 minut. Taki mięsno-warzywny przysmak nakłada się na ugotowany makaron spaghetti i gotowe! Przed podaniem warto udekorować danie listkami bazylii oraz startym parmezanem.
Spaghetti carbonare – coś dla miłośników łagodnych smaków
Tanie danie na obiad to propozycja dla tych, którzy w codziennym jadłospisie unikają raczej pikantnych potraw. Spaghetti carbonare jest dość delikatnym w smaku posiłkiem, a przepis na jego przygotowanie dziecinnie prosty. Potrzebne składniki to: 30 dag boczku, 30 dag sera żółtego, 1 cebula, kilka ząbków czosnku, 2 żółtka, pół szklanki śmietany oraz przyprawy, czyli natka pietruszki, sól i pieprz. Boczek należy podsmażyć na patelni wraz z posiekaną cebulką. Następnie dodaje się do nich ugotowany wcześniej makaron oraz całość doprawia solą oraz pieprzem. Na koniec tak przygotowaną mieszankę należy zalać śmietaną połączoną z żółtkiem jajka oraz startym serem żółtym i pozostawić chwilę na ogniu, aby składniki dobrze się zespoliły. Na koniec pozostaje tylko przełożenie dania na talerze i udekorowanie go natką pietruszki. Dobrym pomysłem jest także dodanie w czasie smażenia odrobiny białego wina, które uświetni smak potrawy.
Jak zrobić spaghetti Napoli?
Ten rodzaj spaghetti także nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Produkty, jakie są niezbędne do jego wykonania to: koncentrat pomidorowy, kilka ząbków czosnku, 1 cebula, 30 dag sera żółtego, oregano, sól oraz pieprz. Czosnek i posiekaną drobno cebulkę należy zeszklić na patelni, a następnie dodać koncentrat pomidorowy i całość przyprawić oregano. Kiedy sos do spaghetti będzie już gotowy, zdejmuje się go z ognia, wlewa na ugotowany wcześniej makaron, a wierzch posypuje startym serem żółtym. Dobrym pomysłem jest też wykorzystanie pomidorów z puszki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze