Sernik z rosą
KAROLINA • dawno temuKażdy z nas ma swoje ulubione ciasto, które chętnie zażyczyłby sobie zamiast urodzinowego tortu, który niektórzy z nas uważają za mocno przereklamowany. Cała grupa wypieków jest bowiem tak duża, że nie sposób nie znaleźć czegoś odpowiedniego nawet dla najbardziej wyrafinowanych smakoszów. Dzięki temu bogactwu, po kawałek ciasta mogą ponadto sięgać osoby będące na diecie, do czego świetnie nadają się dietetyczne desery, ale także ci, którzy uczuleni są na niektóre składniki zastępowane w czasie pieczenia ciasta ich nieuczulającymi nas odpowiednikami. Ciasta można dzielić na różne grupy, do których zalicza się chociażby wspomniane już torty albo desery na zimno. Wszystko zależy od tego, jakie kryterium przyjmiemy za decydujące. I tak, gdy uwzględnimy używane do wypieków składniki, jedną z grup będą stanowiły serniki. I chociaż na pewno nie raz słyszałaś o serniku bez sera, to jednak jego tradycyjne odmiany stanowią trzon wspomnianej grupy ciast. Chcesz poznać tę wyśmienitą grupę wypieków jeszcze lepiej? Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat ciasta sernik. Poświęcając chwilę, poznasz także ciekawy przepis na sernik z rosą.
Ciasta sernik
Jak najprościej można scharakteryzować ciasta sernik? Podobnie jak ma to miejsce w innych przypadkach, tak i w tym już sama nazwa wskazuje nam główny składnik omawianych wypieków. I tak, sernik może być przygotowywany nie tylko na bazie białego sera, ale także serków homogenizowanych. W oparciu o pierwszy ze wspomnianych produktów powstają zwykle serniki na ciepło, podczas gdy przetworzony serek stanowi zazwyczaj podstawę przyrządzania serników na zimno świetnie sprawdzających się letnią porą. Trzeba zaznaczyć, że wspomniane przykłady nie wyczerpują bogactwa i różnorodności cechującej serniki domowe. Otóż serniki można zarówno piec, jak i gotować, dodawać do nich bakalie, owoce, galaretki, a nawet kremy, w końcu ozdabiać lukrem bądź polewą czekoladową. Wszystko tak naprawdę zależy od naszych osobistych upodobań. Jednym z rodzajów tego typu ciast, który świetnie sprawdza się w trakcie uroczystości jestpyszny sernik z rosą. Sernik rosa jest nie tylko pięknie się prezentującym, lecz także znakomicie smakującym wypiekiem. Chcesz wiedzieć, jak się go przyrządza? Przeczytaj dalszą część artykułu, a poznasz przepis na sernik z rosą.
Przepis na sernik z rosą
Do upieczenia sernika z rosą będziesz potrzebowała:
- 1 kg białego sera,
- 6 jajek,
- 125 ml śmietany deserowej,
- 0,5 l mleka,
- 1 opakowania budyniu śmietankowego,
- 2 szklanek cukru pudru,
- 100 g margaryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypty soli,
- 2 łyżeczek sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
Do miękkiego masła dodajemy 1 jajko, przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i 3 łyżki cukru. Z całości wyrabiamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i wylepiamy nim całą blaszkę do pieczenia. Następnie oddzielamy białka od żółtek i ucieramy z żółtkami cukier. Kiedy już uda się nam to zrobić, wystarczy dodać do nich budyń, śmietanę i twaróg. Tak powstałą masę będziemy wlewać do blachy. Zanim to się jednak stanie, należy podpiec w piekarniku przez około 10–15 minut wcześniej przygotowany spód. Następnie wylewamy masę serową i wkładamy ciasto na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ostatnim krokiem jest przygotowanie piany z białek, szczypty soli i cukru. Po godzinie pieczenia wystarczy wyłożyć ją na masę serową i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 150°C.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze