Pyszne spaghetti z czosnkiem i płatkami chilli
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuDlaczego spaghetti jest jedną z naszych ulubionych potraw? Ponieważ można je zjeść niemalże ze wszystkim. Tym razem masz okazję zapoznania się z przepisem kulinarnym na spaghetti z czosnkiem, oliwą z oliwek oraz płatkami chili. Jest to danie proste, szybkie i tanie, a do tego niezwykle aromatyczne. Szczególnie polecane jest osobom preferującym makaron na ostro.
Przepis na szybkie spaghetti
Spaghetti z czosnkiem, olejem i płatkami chili to tradycyjne danie włoskie. Cieszy się ogromną popularnością w tym kraju, gdyż jest łatwe w wykonaniu i niedrogie. Na pewno jeszcze nie raz docenisz zalety poniższego przepisu, gdy odwiedzą cię niespodziewani goście lub gdy nie będziesz miała pomysłu na obiad. Serwując podobną potrawę, wprawisz wszystkich domowników w zachwyt.
Danie uzyskuje niepowtarzalny aromat dzięki czosnkowi i płatkom chili. Mimo wszystko prawdziwą gwiazdą w tym przepisie jest makaron. Nie będzie on zamoczony w ciężkim sosie, dlatego z łatwością docenisz jego smak. Z tego też powodu pamiętaj, aby spaghetti ugotować al dente. W niektórych przypadkach rozgotowany makaron może uciec uwadze osób konsumujących nasze danie; niestety nie jest to jeden z nich. Nie zapomnij też o dobrej oliwie z oliwek, która sprawi, że czosnek nie będzie aż tak pikantny.
Jak przygotować spaghetti?
Po spróbowaniu tego spaghetti utwierdzisz się w przekonaniu, że dania proste smakują najlepiej. Potrawę przyrządzisz za pomocą kilku składników, które na pewno znajdziesz w swojej kuchni. Aby zrobić spaghetti dla 2–4 osób (zależy od apetytu), przygotuj:
- 200 g spaghetti,
- 1 ½ łyżeczki płatków chili,
- 2 duże lub 3 małe posiekane ząbki czosnku,
- 1/3 lub ¼ filiżanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- ¾ łyżeczki soli.
Podane miary możesz zmieniać wedle własnych preferencji. Przygotowywanie aromatycznego spaghettirozpocznij od ugotowania makaronu w osolonej wodzie. Jeżeli nie jesteś pewna, ile czasu potrzeba, aby przyrządzić go al dente, sprawdź na opakowaniu produktu. Następnie odcedź makaron i umieść w dużym naczyniu. Dodaj do spaghetti posiekany czosnek, płatki chili, oliwę z oliwek i pieprz, a następnie dokładnie wymieszaj. Danie możesz podawać na gorąco lub ochłodzić je do temperatury pokojowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze