Przygotuj szybki obiad w jednym garnku!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuGotowanie domowych posiłków dla całej rodziny sprawia wielu z nas wielką przyjemność. Jednak nieuchronnie wiąże się z koniecznością zmycia sterty brudnych naczyń. Dlatego też warto raz na jakiś czas przyrządzić obiad w jednym garnku, minimalizując kuchenny bałagan. Myślisz, że w ten sposób można przygotować co najwyżej zupę? Mylisz się. Poniżej znajdziesz przepisy na dwa szybkie i proste mięsne dania.
Cytrynowy kurczak z oliwkami
Aromatyczny kurczak, którego przygotujesz w jednym garnku, to proste, ale i efektowne danie. W celu przygotowania 8 porcji potrzebujesz:
- 1,2 kg filetu z kurczaka,
- 2 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 cebuli (posiekanej),
- 2 ząbków czosnku (posiekanych),
- 1 niewielkiej cytryny (w plasterkach),
- 400 g pomidorów (pokrojonych w kostkę),
- 1 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżek świeżego oregano,
- 180 g oliwek greckich.
Podziel kurczaka na duże części i przypraw solą oraz pieprzem. Podgrzej oliwę w dużym naczyniu i gotuj kurczaka partiami, obracając go z jednej strony na drugą przez 5 minut lub dopóki nie zbrązowieje. Wyjmij kurczaka i umieść na talerzu. Dodaj do garnka cebulę i czosnek. Gotuj, mieszając przez ok. 3 minuty, a następnie dodaj kawałki kurczaka. Włóż do garnka pomidory i cytrynę. Dopraw cukrem i oregano. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś bez przykrycia przez 40 minut lub do momentu zgęstnienia sosu. Wrzuć oliwki. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron po bolońsku ze szpinakiem
Na pewno miałaś niejedną okazję, aby skosztować smakowitego spaghetti po bolońsku. Tym razem do przygotowania tego dania wykorzystasz makaron penne i szpinak. Do przyrządzenia potrawy dla 4 osób potrzebujesz:
- 1 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 cebuli (drobno posiekanej),
- 1 marchwi (drobno posiekanej),
- 2 ząbków czosnku (posiekanych),
- 500 g mięsa mielonego wołowego,
- 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
- 680 ml sosu pomidorowego do makaronu,
- 500 ml bulionu wołowego,
- 2 ½ łyżeczki suszonych liści majeranku,
- 400 g makaronu penne,
- 100 g liści szpinaku,
- startego parmezanu do przybrania.
Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Dodaj cebulę, marchew i czosnek, a następnie gotuj przez 5 minut lub dopóki warzywa nie zmiękną. Zwiększ temperaturę i dodaj mięso. Gotuj przez 5 minut lub dopóki nie zbrązowieje. Dodaj koncentrat, sos do makaronu, bulion i majeranek. Doprowadź do wrzenia i wrzuć makaron. Zmniejsz temperaturę i duś pod przykryciem, często mieszając przez 15–20 minut lub dopóki makaron nie ugotuje się al dente, a bulion się nie wchłonie. Dopraw do smaku. Na koniec dodaj szpinak i mieszaj, dopóki liście nie zmiękną. Serwuj z parmezanem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze