Przepis na tani obiad
KAROLINA • dawno temu
Większości z nas zdarzyło się przeszacować swoje dochody i znaleźć się w sytuacji, w której pod koniec miesiąca trudno jest znaleźć jakąś gotówkę. Zwykle pozostało tam tylko parę zaskórniaków, z którymi nie mamy najmniejszego pojęcia co zrobić. Z drugiej strony ochota na zjedzenie dobrego i sycącego obiadu z godziny na godzinę wzrasta, a w głowie brak jakiegokolwiek pomysłu na to, w jaki sposób go przyrządzić. Czasami znacznie bardziej niż wizyta w barze mlecznym opłaca się nam przygotowanie prawdziwego, smacznego i zarazem taniego obiadu. Głównie trzeba tutaj zwrócić uwagę na produkty, na których możemy oprzeć swój posiłek, a także ilość porcji, jaką uda się nam z nich przygotować. Przeczytaj poniższy artykuł, a czasy, w których nie mogłaś pozwolić sobie na ciepły posiłek odejdą w niepamięć bez względu na to, czy twoja pensja wzrośnie czy też nie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zjeść szybko, smacznie i prosto. Zanim poznamy pomysł na tego typu obiad składający się z dwóch dań, warto jest dowiedzieć się trochę więcej na temat zasad, dzięki którym ograniczysz wydatki na jedzenie.
Tanie gotowanie
Zwykle hasło tanie gotowanie kojarzy się nam z niezbyt dobrą jakością przyrządzanych posiłków. Oczywiście jeżeli oprzemy swoją dietę o zupki chińskie z torebki, takie skojarzenie będzie w pełni prawdziwe. Jednakże, przykładając się trochę bardziej i poświęcając więcej czasu na zastanowienie się, jak zrobić tani obiad, możemy poprawić nie tylko samopoczucie, ale również kondycję zdrowotną. Jaka jest jedna z naczelnych zasad taniego jedzenia? Po pierwsze przygotowywanie każdego posiłku powinno być przemyślane. Chodzi tu przede wszystkim o to, by w jak najlepszy sposób wykorzystać kupione produkty. Kiedy będziesz w posiadaniu mleka, pomyśl o zrobieniu nie tylko zupy mlecznej, lecz także naleśników. Gdy natomiast po obiedzie pozostaną ci ugotowane ziemniaki, na dzień następny przygotuj z nich kluski śląskie. Do wielu potraw może się nam przydać wiele produktów, o których często nie pamiętamy. Wskazać tu trzeba chociażby mięso z rosołu, które z powodzeniem możemy wykorzystać w sałatkach. Tanie gotowanie powinno się także opierać na sezonowych warzywach i owocach. Lato to czas zup owocowych i sorbetów, natomiast zimą pozostają nam jabłka czy suszone śliwki. Jak wykorzystać tę wiedzę, by zrobić szybki i tani obiad? Wystarczy, że sięgniemy do tradycji, a znajdziemy w niej ciekawe przepisy na tanie obiady. Jeden z nich znajdziesz w dalszej części artykułu.
Przepis na dobry tani obiad
Do zrealizowania przepisu na dobry taniobiaddla 4 osób będziesz potrzebowała:
- 1 kg ziemniaków,
- 6 jajek,
- ½ kg pomidorów,
- 1 śmietany,
- 1 cebuli,
- 1 młodej kapusty,
- włoszczyzny,
- 1 porcji rosołowej,
- koperku,
- soli,
- pieprzu.
Sposób przygotowania:
Na bazie porcji rosołowej gotujemy lekki rosołek. Następnie dodajemy do niego obraną i pokrojoną włoszczyznę. Kolejnym krokiem jest dodanie poszatkowanej młodej kapusty. Tak przygotowaną zupę gotujemy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Przygotowanie drugiego dania rozpoczynamy od obrania ziemniaków. Możemy także ominąć ten etap i ugotować je w mundurkach. W tym czasie przyrządzamy pomidory ze śmietaną i cebulką. Wystarczy pokroić je w kawałki, dodać śmietany, posolić i popieprzyć do smaku. Następnie na rozgrzanym oleju smażymy jajka sadzone z dodatkiem przypraw, które serwujemy z ziemniakami i pomidorami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze