Jesienne dania z żurawiną w roli głównej
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJesienne menu w dużej mierze różni się od jadłospisu letniego – lekkie sałatki zastępujemy sycącymi, ciepłymi potrawami. Wraz z ochłodzeniem temperatury powietrza pojawia się wiele aromatycznych produktów sezonowych, które warto wykorzystać podczas kuchennych rewolucji. Jednym z nich jest żurawina amerykańska, która nie dość, że wspaniale smakuje, to jeszcze poprawia odporność i dodaje organizmowi energii. Co więcej, wspaniale komponuje się z pozostałymi produktami typowymi dla jesiennej diety. Sprawdź, jak przygotować pomysłowy i zdrowy obiad, w którym główną rolę gra żurawina.
Crostinis z kotlecikami mielonymi i sałatką kapuściano-żurawinową
Wraz z nadejściem jesieni w sklepach pojawia się świeża żurawina. Charakterystyczny smak sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mięs i warzyw. Przy jej pomocy wykonasz smakowite danie, które doda ci energii i rozgrzeje organizm w chłodny dzień. Aby przyrządzić kotleciki mielone dla 4 osób, potrzebujesz:
- 150 g mieszanego mięsa mielonego,
- 1 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 jabłka,
- 1 łyżki sklarowanego masła,
- 2 łyżeczek kaparów,
- ½ pęku rukoli,
- 1 małej cebuli,
- 1 żółtka,
- soli i pieprzu.
Do sałatki przygotuj:
- 50 g całych żurawin,
- 200 ml soku z żurawiny,
- 200 g kapusty modrej,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 1 łyżkę octu winnego,
- 1 łyżkę oleju słonecznikowego,
- sól i pieprz.
Dodatkowo potrzebujesz 1 bagietki i 2 łyżek oliwy z oliwek.
Sok z żurawiny zagotuj z cukrem i trzymaj chwilę na wolnym ogniu. Przebierz świeżą żurawinę, dodaj do soku i zagotuj owoce – powinny się lekko rozpaść. Odstaw do ostygnięcia i wyciągnij pozostałości owoców. Umyj modrą kapustę i pokrój w cienkie paski. Następnie dodaj przygotowany wcześniej sok z żurawiny, pieprz, sól, ocet, niewielką ilość cukru i olej. Dokładnie wymieszaj całość i ugnieć rękami, po czym odstaw na bok. Obierz i pokrój drobno cebulę. Posiekaj 1 łyżeczkę kaparów. Zagnieć mięso mielone z żółtkiem, cebulą, bułką tartą i kaparami, a następnie dopraw solą i pieprzem. Z otrzymanej masy ukształtuj niewielkie kulki, które następnie smaż na patelni z rozgrzanym masłem.
Z umytych jabłek usuń gniazda, a następnie pokrój je w kostkę. Umyj, wysusz i porwij rukolę. Z kapusty odlej marynatę i połącz z żurawiną, jabłkiem, resztą kaparów i rukolą. Pokrój bagietkę na kromki i delikatnie podsmaż je na patelni z rozgrzaną oliwą. Na ciepłe pieczywo nałóż sałatkę z kapusty i żurawiny oraz kotleciki.
W jednej porcji dania znajduje się:
- 349 kcal/1460 kJ,
- 11 g białka,
- 17,9 g tłuszczu,
- 34,6 g węglowodanów.
Zapiekanka z mięsem i żurawiną
Zapiekanka jest daniem prostym w przygotowaniu, pożywnym i rozgrzewającym, co czyni ją idealną propozycją na jesienne chłody. W tym przepisie ważną rolę odgrywają produkty sezonowe, takie jak dynia i żurawina. Świetnie komponują się one z mięsem i aromatycznymi przyprawami. Aby przygotować danie dla 4 osób, potrzebujesz:
- 500 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 małych cebul,
- 60 g suszonej żurawiny,
- 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżek roztopionego masła,
- 1 ząbka czosnku,
- 4 gałązek tymianku,
- 2 łyżek oliwy,
- 1 szczypty cynamonu,
- 500 g dyni hokkaido,
- 200 g kwaśnej śmietany,
- soli,
- pieprzu.
Zacznij od pokrojenia w kostkę cebuli i czosnku oraz oddzielenia listków tymianku od gałązki. Następnie na patelni z rozgrzaną oliwą delikatnie usmaż mięso mielone. Dodaj do niego czosnek, cebulę i tymianek i podsmażaj jeszcze 2 minuty. Dodaj koncentrat pomidorowy i ponownie podsmaż, a następnie dolej 300 ml wody i doprowadź do wrzenia. Wsyp połowę żurawiny, a także odrobinę soli, pieprzu i cynamonu.
Podziel dynię na pół i wydobądź z niej miąższ i pestki. Miąższ zetrzyj do miski, dodaj 2½ łyżki masła, resztę żurawiny, sól i pieprz. Rozsmaruj ½ łyżki masła na powierzchni 4 foremek do sufletów o średnicy ok. 12 cm. Umieść w nich mięso, a na nim dynię. Rozgrzej piekarnik do 200°C (w przypadku termoobiegu – do 180°C) i piecz danie na dolnej półce przez 45 minut. Armoatyczne zapiekanki podawaj z kwaśną śmietaną.
W 1 porcji zapiekanki znajduje się:
- 615 kcal/2575 kJ,
- 27 g białka,
- 49 g tłuszczu,
- 20 g węglowodanów.
Kotleciki cielęce z żurawiną
Jesień to wymarzony okres dla grzybiarzy. W lasach aż roi się od prawdziwków, czyli jednych z najszlachetniejszych grzybów, które możesz wykorzystać w swoich kuchennych eksperymentach. Świetnym pomysłem jest przygotowanie pysznych kotlecików cielęcych, w których oprócz grzybów znajdziesz też żurawinę. Do przyrządzenia 4 porcji potrzebujesz:
- 50 g chudego białego sera,
- 1 kg mącznych ziemniaków,
- 60 g suszonej żurawiny,
- 20 g prawdziwków,
- 500 g mielonej cielęciny (ewentualnie mieszanego mięsa mielonego),
- 1 średniego jajka,
- 3–4 łyżek bułki tartej,
- 3 czerwonych cebul,
- świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 40 g kalifornijskich orzechów włoskich,
- 250 ml mleka,
- 4 gałązek natki pietruszki,
- 3½ łyżki masła,
- 2 łyżek oleju,
- soli,
- pieprzu.
Prawdziwki namocz w 75 ml wrzącej wody i odstaw na 5 minut. Do cielęciny dodaj serek, bułkę tartą i jajko. Odcedź grzyby, posiekaj je i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem, uformuj 8 kotlecików i umieść je w lodówce. Obrane ziemniaki pokrój na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez ok. 20–25 minut. W tym czasie pokrój żurawinę, natkę pietruszki i rozdrobnij orzechy. Na patelni z rozgrzanym masłem (1½ łyżki) smaż cebulę przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj orzechy oraz żurawinę i smaż jeszcze chwilę, po czym dopraw solą i pieprzem. Zdejmij mieszankę z kuchenki i dodaj nać pietruszki.
Na powlekanej patelni z rozgrzanym masłem (1½ łyżki) smaż kotleciki z obu stron przez ok. 10–15 minut. W międzyczasie wymieszaj mleko z 1 łyżką masła, gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i całość zagotuj. Odcedź i odparuj ziemniaki, a następnie rozgnieć tłuczkiem. Wymieszaj z zagotowanym mlekiem i ewentualnie dopraw do smaku. Delikatnie podgrzej żurawinę z cebulą i umieść na kotlecikach i puree ziemniaczanym.
W jednej porcji dania znajduje się:
- 727 kcal/3048 kJ,
- 40 g białka,
- 37 g tłuszczu,
- 59 g węglowodanów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze