Spaghetti carbonara - przepis na szybki obiad



Impreza imprezą, ale przecież wcześniej trzeba coś zjeść, by do niej dotrwać. Najlepszy będzie przepis na szybki obiad. Proponuję dzisiaj spaghetti carbonara. Ten makaron jest naprawdę pyszny, a z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu.
Przygotuj:
- opakowanie makaronu spaghetti
Na sos:
- 15 dag wędzonego boczku
- cebulę
- 5 dag startego parmezanu
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- łyżkę oleju
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu do posypania makaronu

1. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na oleju.
2. Wyjmij skwarkiłyżką cedzakową, a na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją i wymieszaj ze skwarkami.
3. Pora roztrzepać jajka ze śmietaną i 2 łyżkami startego parmezanu. Doprawsos carbonara solą i pieprzem.
4. Makaron do spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, osącz go i jeszcze gorący włóż ponownie do garnka.
5. Zalej makaron roztrzepanym jajkiem ze śmietaną oraz serem i dokładnie wymieszaj.
6. Posyp spaghetti carbonara skwarkami z cebulą i dokładnie wymieszaj.
7. Zdejmij już pyszne danie z ognia i przykryj je pokrywką. Dzięki temu sos do spaghetti lepiej zwiąże się z makaronem.
8. Przed podaniem posyp parmezanem. Smacznego!
9. A może wolisz zrobić coś znacznie ambitniejszego i bardzo pysznego? Wejdź na smacznages.jejkuchnia.pl

Najnowsze

Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze