Spaghetti carbonara - przepis na szybki obiad
OLIWKA . • dawno temuImpreza imprezą, ale przecież wcześniej trzeba coś zjeść, by do niej dotrwać. Najlepszy będzie przepis na szybki obiad. Proponuję dzisiaj spaghetti carbonara. Ten makaron jest naprawdę pyszny, a z przygotowaniem nie ma najmniejszego problemu.
Przygotuj:
- opakowanie makaronu spaghetti
Na sos:
- 15 dag wędzonego boczku
- cebulę
- 5 dag startego parmezanu
- 3 jajka
- 100 ml śmietany
- łyżkę oleju
- sól
- pieprz
- 3 łyżki startego parmezanu do posypania makaronu
1. Pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na oleju.
2. Wyjmij skwarkiłyżką cedzakową, a na tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę. Podsmaż ją i wymieszaj ze skwarkami.
3. Pora roztrzepać jajka ze śmietaną i 2 łyżkami startego parmezanu. Doprawsos carbonara solą i pieprzem.
4. Makaron do spaghetti ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, osącz go i jeszcze gorący włóż ponownie do garnka.
5. Zalej makaron roztrzepanym jajkiem ze śmietaną oraz serem i dokładnie wymieszaj.
6. Posyp spaghetti carbonara skwarkami z cebulą i dokładnie wymieszaj.
7. Zdejmij już pyszne danie z ognia i przykryj je pokrywką. Dzięki temu sos do spaghetti lepiej zwiąże się z makaronem.
8. Przed podaniem posyp parmezanem. Smacznego!
9. A może wolisz zrobić coś znacznie ambitniejszego i bardzo pysznego? Wejdź na smacznages.jejkuchnia.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze