Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa,
- 1 szklana czerwonego wina (wytrawne lub półwytrawne),
- 2 puszki pomidorów lub ok 8-10 surowych (bez skórki),
- 2 cebule,
- 2 średnie marchewki,
-15 dag pieczarek,
- sól, pieprz, ostra papryka, oregano,
- natka pietruszki(świeża lub suszona),
- olej, ok. 8 łyżek,
- woda,
- kawałek kostki rosołowej do smaku.
Jak przyrządzić?
Cebulę i marchew pokroić w kostkę, posiekać pietruszkę, wrzucić na olej i smażyć na małym ogniu kilkanaście minut. Dorzucić mięso i usmażyć na brązowo na dużym ogniu, ciągle mieszając, doprawić solą i pieprzem. Wlać wino, doprawić je troche, dodać pomidory wraz z sokiem (pokrojone w kostke) oraz pokrojone pieczarki i gotować na malutkim ogniu przez okolo 2 a nawet 3 godziny. W międzyczasie doprawić, wrzucić zioła, jeśli będzie za ggęste dolać wody, ewentualnie dodać mały kawałek kostki rosołowej. Sos podawać z makaronem, posypany startym na tarce parmezanem. Najlepiej smakuje na 2 dzień. Smacznego :)
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | goha |