Spaghetti z krewetkami - aż się uszy trzęsą
OLIWKA . • dawno temuSpaghetti z krewetkami to pyszne i wciąż jeszcze dość oryginalne danie. Owoce morza są bardzo zdrowe i warto zastępować nimi mięso wieprzowe czy wołowe. Ten przepis na spaghetti z krewetkami jest prosty, więc przed romantyczną kolacją będziesz miała więcej czasu na przygotowanie siebie.
Przygotuj:
- makaron do spaghetti
- krewetki (mrożone też mogą być)
- oliwę extra virgin
- masło
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
- czosnek mielony lub świeży
Krok 1
Najpierw zadbaj, by krewetki było rozmrożone. W tym samym czasie postaw wodę na makaron, a kiedy się zagotuje wrzuć spaghetti i wsyp łyżeczkę soli.
Krok 2
Teraz przyjemny aromat roztapianego na patelni masła (2 łyżki) i oleju (3–4 łyżki).
Krok 3
Na początku masło będzie się lekko pieniło. Kiedy przestanie, dodaj czosnek. Jeśli chcesz wrzucić świeży, musisz go drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Wystarczy 1–2 ząbki. Podsmażaj go aż poczujesz jego zapach.
Krok 4
Do masła czosnkowego dodaj odrobinę pieprzu cayenne i wrzuć krewetki. Smaż je tak długo aż przestaną być przeźroczyste.
Krok 5
Wyjmij krewetki i przełóż je na talerz. Jeśli będą smażone zbyt długo, staną się gumowate.
Krok 6
Nie zdejmuj patelni z ognia. Wprost przeciwnie, podkręć temperaturę żeby sok nieco wyparował. Dodaj teraz łyżkę soku z cytryny i wyłącz ogień.
Krok 7
Sos do spaghetti z krewetkami jest już prawie gotowy. Dodaj do niego 3–4 łyżki masła i mieszaj je tak długo aż się stopi.
Krok 8
Teraz musisz tylko wrzucić do sosu makaron i krewetki. Wymieszaj wszystko, ewentualnie dodaj sól i pieprz do smaku. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze